{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminula Johanna Quandt, većinska dioničarka BMW-a

6.8.2015. u 13:20
52
68
Preminula Johanna Quandt, većinska dioničarka BMW-a
52
Preminula Johanna Quandt, većinska dioničarka BMW-a
Johanna Quandt, udovica Herberta Quandta, koji je svojevremeno vratio BMW sa ruba propasti i bankrota, i vlasnica znatnog udjela dionica u BMW-u preminula je u 89. godini.
Veza Johanne Quandt sa kompanijom BMW počela je još 1950. godine, kada je dobila posao sekretarice, a kasnije i lične asistentice Herberta Quandta koji je nizom uspješnih poteza spasio BMW od sigurnog bankrota 1959. godine.

Herbert i Johanna su se vjenčali 1960. godine i imaju dvoje djece Stefana i Susanne, koji će i naslijediti njihovo veliko bogatstvo i dioničarski udio u kompaniji BMW.

Nakon Herbertove smrti 1982. godine Johanna je postala većinska dioničarka BMW-a, te je bila u nadzornom odboru ove kompanije sve do odlaska u penziju 1997. godine. U vrijeme njene smrti i dalje je u posjedu imala 17 posto dionica BMW-a, što je između ostalog bogatstva svrstalo na 77. mjesto Forbesove liste svjetskih milijardera. Njena djeca također već imaju značajan udio u kompaniji, a zajedno njihova porodica ima u posjedu 46,6 posto dionica BMW-a.

Porodica Quandt, ali i kompanija BMW, potvrdili su da smrt Johanne Quandt neće utjecati na poslovanje i planove kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: