{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen električni automobil čije se komponente izrađuju u RS-u

F
1.11.2013. u 15:33
7
14
Predstavljen električni automobil čije se komponente izrađuju u RS-u
7
Predstavljen električni automobil čije se komponente izrađuju u RS-u
Foto: SRNA
Elektromobil, čiji se jedan dio komponenti, u vrijednosti od 10.000 eura po automobilu, proizvodi u Republici Srpskoj, danas je predstavljen javnosti u prostorijama kompanije Jaksche u Aleksandrovcu kod Laktaša.
Elektromobil se već uspješno koristi u poštama Njemačke, prvom klijentu preduzeća Nikola Tesla, koje je nosilac projekta za elektromobil u RS-u.

"Mislim da je električni automobil tehnologija budućnosti", istakao je v.d. direktora javnog preduzeća "Nikola Tesla“ Dragan Vučetić.

"Naš partner, njemačka firma Stritskuter, planira proizvodnju 14.000 elektromobila. Testna faza je završena, a u junu naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila", rekao je Vučetić i naveo da se u RS-u proizvodi 60 posto komponenti za elektromobil.

Pohvale za ovaj projekt izrazio je i ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević.

"Zajedno s ovim projektom RS postaje centar investiranja na Balkanu", ustvrdio je on.

Direktor preduzeća Jaksche Miroslav Stolić, predstavnik konzorcija elektromobila, predstavio je prisutnima svih pet preduzeća učesnika u projektu.

"Želja su nam i mnogo veći poduhvati od ovog koji ste vidjeli danas te planiramo da poslovanje konzorcija i predstavljanje kapaciteta privrede RS-a bude prošireno na Evropu, ali i cijeli svijet", kazao je Stolić.

Na prezentaciji su prisutni imali priliku da vide gotov proizvod rada i uloženih napora u proteklih godinu dana kada je u pitanju elektromobil.

Potpredsjednik Vlade RS-a Jasmin Komić kazao je da je RS realizacijom ovog projekta pokazala da ima znanje i tehnološka rješenja za proizvodnju komponenti za elektromobil.

U proizvodnji komponenti za elektromobil učestvuju firme Jaksche, Famos, Kaldera, Elas i Netkuem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: