Debi do 2028. godine
50

Povratak otpisanog: Volkswagen bi mogao oživjeti Scirocco u formi električnog kupea

A. M.
Prema posljednjim informacijama, Volkswagen Scirocco bi se mogao vratiti u bliskoj budućnosti u obliku električnog kupea. Novi model bi bio baziran na istoj platformi kao i Porscheov dvojac Cayman/Boxster sljedeće generacije.

Volkswagen Scirocco, kultni sportski model njemačkog proizvođača, mogao bi popuniti gamu VW automobila do kraja ove decenije. Prema pisanju britanske publikacije Autocar, marka iz Wolfsburga razmatra opciju oživljavanja ovog modela u obliku električnog kupea.

Prema dosadašnjim informacijama, budući Scirocco bi se bazirao na novoj verziji namjenske platforme PPE, koja će takođe biti prisutna u sljedećoj generaciji dvojca Porsche Boxster/Cayman. Novi model bi mogao imati konfiguraciju sa dva elektromotora, što znači da bi imao pogon na sve točkove. Štaviše, nadolazeći Scirocco mogao bi predstavljati standard marke kada su u pitanju performanse modela u R gami.

Britanci navode da će postojati i verzija sa jednim elektromotorom, koja bi razvijala oko 300 konjskih snaga. Kod verzije sa dva motora, Scirocco bi raspolagao s oko 400 KS, navodi Autocar. Uz novu generaciju Scirocca, Volkswagen grupa planira lansirati još dva nova performansna modela. Ti planovi uključuju cestovnu verziju koncepta Cupra Dark Rebel, ali i novu generaciju Audija TT.

Volkswagen Scirocco je prvi put predstavljen prije tačno 50 godina. Prva generacija se proizvodila između 1974. i 1981. godine. Druga se proizvodila do 1992. godine, nakon čega je uslijedila 16-godišnja pauza. Treća i najnovija generacija predstavljena je 2008. godine, a taj model je ugašen 2017. godine.

Ako Volkswagen finalno da zeleno svjetlo za proizvodnju nove generacije Scirocca, ona bi trebala debitovati do 2028. godine.