Razočarenje ili ne?
0

VIDEO / Poslušajte kako zvuči BMW-ov novi trocilindarski motor

Klix.ba
Iako se ljubiteljima BMW-a od pomisli na trocilindarski motor u jednom bavarskom automobilu vjerovatno diže kosa na glavi, činjenica je da ekonomske prilike i potrebe tržišta mjenjaju sve zakone i tradicije. Novi trocilindarski motor već je isporoban u Seriji 1.
BMW je tako testiro svoj ​​novi trocilindarski, 1,5-litarski turbo motor u Seriji 1. Ovaj benzinski motor kodnog imena B38 uskoro će dobiti društvo i u dizelskoj verziji trocilindraša koji nosi kodnu oznaku B37. BMW ima namjeru da ovi trocilindarski motori u velikoj mjeri zamjene četverocilindarske i šestocilindarske motore, te ujedno namjerava da izlazna snaga svakog cilindra zapremine 500 ccm bude u rasponu od 40 KS do 67 KS za benzinske motore i od 27 KS do 60 KS za dizelaske "troklipce".

Što se tiče obrtnog momenta, svaki od cilindara će generisati između 60 Nm i 90 Nm u benzinskim motorima, ili između 75 Nm i 100 Nm u dizelašima. U Seriji 1 koja je pokazana na ovom video zapisu nalazi se 1,5-litarski B38 motor koji proizvodi 177 KS pri 5.500 okretaja u minuti i 270 Nm okretnog momenta pri 1.400 okretaja u minuti.

Najzanimljivije od svega je svakako da zvučna kulisa vožnje ovako pokretane Serije 1 uopšte ne zvuči loše, čak naprotiv, dok u mjestu sa otvorenim poklopcem motora zvuči kao i svaka trocilindarska Škoda Fabia.

Vezani članci