auto
2

Porsche predstavio "osvježeni“ Cayenne GTS

Klix.ba
Uoči premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Los Angelesu Porsche je zvanično otkrio poboljšani Cayenne GTS koji je predviđen za narednu prodajnu godinu.

Opisan kao "sportski SUV“, Cayenne GTS opremljen je Sport Design karoserijskim paketom koji uključuje proširene blatobrane, redizajnirane obloge pragova i osjenčena kućišta svjetala. Pored sniženog ovjesa uz koji je automobil bliži podlozi za 20, odnosno 24 milimetra, tu su i posebne 20-inčne felge.

Od ostalih detalja treba spomenuti sportski izduvni sistem, ojačane kočnice i aktivni ovjes (PASM – Porsche Active Suspension Management).

Promjene u unutrašnjosti uključuju sportska sjedišta obložena kombinacijom kože i alkantare i oznake GTS u naslonima za glavu. Cayenne GTS pokreće 3,6-litarski benzinski V6 motor koji uz podršku dva turbo-punjača razvija 440 KS i 600 Nm obrtnog momenta, što je za 20 KS i 85 Nm više od onoga što se nudilo uz prethodni Cayenne GTS.

Dodatne konjske snage pomogle su da automobil od 0 do 100 km/h stiže za 5,2 sekunde (5,1 sekundu uz opcioni Sport Chrono paket), a njegova maksimalna brzina iznosi 262 km/h.

Pored predstavljanja Cayenna GTS, Porsche je također predstavio i dotjerani osnovni Cayenne čiji 3,6-litarski V6 motor nudi 300 KS. Prijenos snage obavlja se preko novog 8-stepenog Tiptronic S automatskog mjenjača. "Obični“ Cayenne od 0 do 100 km/h stiže za 7,7 sekundi i razvija 230 km/h.

Zahvaljujući sistemu start/stop prosječna potrošnja goriva smanjena je za 0,7 litara na 100 kilometara. Prodaja oba modela u Njemačkoj počinje u februaru. Cijena osnovnog Cayenna iznosi 65.427 eura, dok će njegova GTS varijanta koštati 98.152 eura.