auto
9

Porsche 918 Spyder: Demonstracija sile u australijskom bespuću

Klix.ba
Dok čekamo da neko konačno uporedi mogućnosti tri supersportska hibridna automobila (Ferrari LaFerrari, McLaren P1 i Porsche 918 Spyder), što su dugo planirali Jeremy Clarkson i ostatak Top Gear društva, u Porscheu su ponudili novi izazivački videomaterijal u kojem veoma transparentno pokazuju domete svog "superhibrida“.

Nema mnogo mjesta na svijetu gdje se superbrzi Porsche 918 Spyder može pokazati u svom punom sjaju, a da pri tome sve bude u zakonskim okvirima. Srećom, još uvijek ih ima. Pored pojedinih dionica na njemačkim autocestama (kojih je sve manje), legalni "free run“ moguć je i u bespuću australijske Sjeverne Teritorije, gdje se proteže 322 kilometra duga dionica bez ijednog zavoja.

Baš tu je Porsche 918 Spyder, kojem za ubrzanje od 60 do 350 km/h treba samo 40 sekundi, jednom za sva vremena pokazao da će se budućnost supersportskih automobila zasnivati na hibridnim opcijama. Maksimalna brzina koju je Spyder postigao (350 km/h) još uvijek nije potvrđena, što će biti potrebno da Porsche 918 Spyder zvanično bude najbrži cestovni hibridni automobil na svijetu.