Noviteti
2

Porsche napravio posljednji 918 Spyder

Klix.ba
Nakon produkcije koja je trajala 21 mjesec, u Porscheu su objavili prestanak proizvodnje supersportskog hibridnog modela 918 Spyder čija će prodajna cijena, čini se, tek sad početi da raste.

Proizvodnja automobila trajala je 21 mjesec i za to vrijeme Porsche je ispunio svoj cilj, jer je nasljednik legendarnog modela Carrera GT proizveden u planiranih 918 primjeraka.

Porsche 918 Spyder u konceptnoj formi prvi put se pojavio na Sajmu automobila u Ženevi 2010. godine i naišao je na veliko odobrenje dobrostojeće publike. U ljeto iste godine uprava Porschea dala je „zeleno svjetlo“ za početak proizvodnje brojčano ograničene serije, a prvi cestovni primjerci na tržište su stigli 2013. godine.

Najbolji podsjetnik o mogućnostima Porscheove "cestovne rakete" zapravo je 6 minuta i 57 sekundi, koliko je 918-ici trebalo za puni krug na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife, čime je 918 Spyder postao najbrži produkcijski automobil na spomenutoj stazi sa globalnom homologacijom.

Korištenjem hibridnog sistema pogona, bez obzira na performanse i enormno veliku kombinovanu snagu motora koja iznosi 887 KS, 918 Spyder može biti i izvanredno štedljiv, jer će u pojedinim radnim režimima nakon 100 pređenih kilometara potrošiti oko 3 litra goriva.

U Porscheu su već najavili nasljednika modela 918 Spyder, ali za sada nisu objavili kada je planiran početak produkcije.