Udar u betonski zid pri 193 km/h
0

FOTO+VIDEO / Pogledajte najbrži crash test ikada

Sarajevo-x.com
U britanskoj emisiji Fifth Gear je prikazan crash test u kojem je automobil udario u betonski zid pri dosad najvećoj brzini. Ford Focus se doslovno zalijepio u prepreku pri brzini od 193 km/h.

Eksperti EuroNCAP-a obično vrše crash testove pri brzini od 64 km/h kada ocjenjuju sigurnost automobila. No, u britanskoj emisiji Fifth Gear je prikazan najbrži crash test na svijetu. Test je obavljen pri brzini od 193 km/h.

U složenoj operaciji je korišteno vitlo koje je katapultiralo Ford Focus prema betonskom zidu. Vitlo je imalo 16 puta veću snagu vuče u odnosu na Bugatti Veyron.

Voditelj emisije Jonny Smith je gledao kako Focus ide ka svojoj konačnoj "destinaciji". Automobil je od 193 km/h do 0 km/h usporio za samo 68 milisekundi.

Udar automobila u betonski zid je doslovno šokirao voditelja.

U testu su korištene jeftinije lutke jer se pretpostavljalo da će doći do velike matarijalne štete. Da je čovjek bio unutar automobila u ovom slučaju, posljedice bi bile fatalne.

Ellie Pearson iz udruženja Brake je pohvalila emisiju i način na koji je demonstriran potencijalni rizik koji nosi brza vožnja.

"Snimak pokazuje koliko je brzina opasna, tako da se nadam da će svi koji ga pogledaju dobro razmisliti kada budu vozili automobil", rekla je Paersonova.