Neobična prerada
0

Pljunuta slika komunizma: Od raspadajuće limuzine do uzdužnog kupea

Klix.ba
Čini se da da prerade koje nastaju u radionici Garage 54 nemaju ni trunke pravila o klasičnom automobilzmu. Nova vizija kupe Lade s dva sjedišta jedno iza drugog i bez pola karoseije najnovija je bravura maštovitih ruskih vlogera.

Lada je izumljena kao limuzina s četvero vrata i pet putnika za radnike, seljake i druge skromne članove nediskriminirajućeg proletarijata. Nijedna kapitalistička, dekadentna varijanta nikada nije izgrađena s idejom ''zabave u vožnji'' ruskih inžinjera, jer je superiorno komunističko društvo bilo iznad takvih konzumerističkih ideologija.

Naravno, postoji uvijek ali! Govorimo o Rusiji i stvari se događaju uvijek mimo svijeta. Obično, kada razmišljamo o kupeu, zamišljamo automobil s dvoja vrata (moguće s dva sjedišta) kao pravilo ukorijenjeno u većem broju kupe modela na zemaljskoj kugli.

Međutim, Rusi su smislili alternativni pristup – uzdužni kupe na bazi legendarne Lade Žiguli. Auto se kosi sa svim postulatima kupea, ali ima nešto u ovoj ludosti. Ovakav koncept ima jednu veliku prednost: možete uživati u vožnji bez gnjavaže punice. Budući da je položaj vozača referentna tačka, prednje lijevo sjedište ostalo je na svom mjestu, dok su suvozačevo i pola zadnje klupe izbačeni iz automobila. Otprilike, isječeno je sve do kardana i izduvnog sistema.

Konceptom sovjetske Lade s polovinom karoserije grubo zavarenoj preko nosača na punoj šasiji, koja je usput rečeno ''pljunuta'' slika komunizma, očito je prvo glupa, a onda beskorisna i na kraju katastrofalno zabavna.

Kao što možemo vidjeti u videu, ova "frankeštajnizacija" radi i vozi. Samo je bitno da osakaćena Lada privuče ljude za slikanje, a video što više pregleda na Youtubeu.