auto
0

Piaggio predstavio mali gradski automobil

Sarajevo-x.com
Italijanski proizvođač skutera, kompanija "Piaggio", za planira proizvoditi jeftini gradski automobil sa tri sjedišta koji bi se u Evropi mogao naći u prodaji nakon 2013. godine.

Mali četverotočkaš nalik Smartu ForTwo je predstavljen na sajmu u Milanu.

Kabinu sa tri sjedišta odlikuje centralno postavljena pozicija vozača, kao i dva zadnja sjedišta, nešto kao kod McLarena F1 i BMW-ovog koncepta Z13 iz 1999. godine.

Nazvan NT3, Piaggio koncept je "začet" u Indiji gdje je konkurisao cijeni od 2.500 dolara sličnih automobila Tata Nano i Maruti.

Model NT3 je baziran na Piaggiovom modelu sa tri točka nazvanom Ape koji je klasični komercijalni pick-up na tri točka, jako popularan u južnoj Evropi i na tržištima poput indijskog.

Ponudu motora za koncept predstavljaju motori za motocikle od 200 i 300 cc, gdje je motor sa 300 cc uparen sa hibridnim sistemom.

Šef kompanije "Piaggio" Roberto Calannino je za Reuters izjavio da je posebno uvjeren u dobru prodaju na indijskom tržištu, a da slično očekuje i na azijskom i evropskom tržištu.

Mjesto proizvodnje i datum početka prodaje nisu otkriveni, iako iz kompanije poručuju da će proizvodnja početi za manje od tri godine, javlja Reuters.