auto
5

Peugeot slavi 75 godina dizel motora

Klix.ba
Prvo putničko vozilo sa dizel motorom koje se pojavilo prije 75 godina bio je Peugeot 402. Sjajna aerodinamika za tadašnje vrijeme, učinila je da upravo ovaj motor bude prekretnica za razvoj modela koji se danas voze.

Tadašnji 2,3 l dizel motor sa 55 KS je u poređenju sa benzinskim motorom trošio i do 40 % manje goriva. Nakon što je proizvedeno hiljadu 402-ca, daljnju proizvodnju i njegov uspjeh prekinuo je Drugi svjetski rat.

Dizel motor je popularizaciju doživio 1959. godine sa modelom 403 koji je postao omiljeno vozilo taxi vozača u Parizu. Njegov nasljednik, Peugeot 404, je prvi Peugeot model koji je prodat u preko milion primjeraka uglavnom zahvaljujući dizel verziji ovog vozila.

Prepoznajući značaj i potencijal dizel motora, Peugeot je nastavio dizajnirati vozila po ovom principu i tako je deset godina nakon modela 404 na tržištu predstavljen Peugeot 204 koji je ujedno i prvo malo vozilo sa dizel motorom. Za konačno osvajanje tržišta malih vozila sa dizel motorom zaslužni su Peugeot 305 i 205.

Peugeot je nastavio biti inovator u proizvodnji motora niske potrošnje što je još jednom potvrdio sa prvim u potpunosti hibridnim dizel motorom kod Peugeot-a 3008 Hybrid4 koji je predstavljen 2011. godine. Ovim korakom još jednom je potvrđeno da je Peugeot konstantno u potrazi za najefikasnijim i najopvoljnijim automobilskim rješenjima koja će odgovoriti na potrebe kupaca širom svijeta.