{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petnaest Hyundaija ix35 s nultom emisijom CO2 za Kopenhagen

25.9.2012. u 11:43
4
2
Petnaest Hyundaija ix35 s nultom emisijom CO2 za Kopenhagen
4
Hyundai Motor Co. predstavio je petnaest ix35-ica sa nultom emisijom CO2, (koje će biti napajane hidrogenom gorivim ćelijima), gradskoj upravi Kopenhagena podržavajući tako incijativu glavnog grada Danske da postanu zemlja bez emisije CO2.

Hyundai i Kopenhagen savršeno pristaju jedno drugom za ovaj dogovor. Hyundai je prepoznat kao prvi industrijski lider u tehnologiji gorivih ćelija i eko prijateljskih motora. Danska je jedna od vodećih zemalja u korištenju obnovljive energije. Razvijanje tehnologije gorivih ćelija u ix35-ici i isporuka flote upravi grada Kopenhagena je uspjeh (WIN WIN strategija) za obje strane.

“Ponosni smo da je gradska uprava Kopenhagena izabrala Hyundai kao dobavljača vozila ove vrste. Smatramo da je to dokaz da je gradska uprava svjesna Hyundaijevog vodstva u proizvodnji ekološki osvještenih vozila,” rekao je Niels Rønnebech, Izvršni direktor Hyundaija Danska.

Gorive ćelije Hyundaija ix35 napajane su hidrogenom i imaju nultu emisiju C02. Skup gorivih ćelija kreiran je tako da pretvara hidrogen u električnu energiju, te tako pokreće motor vozila. Ono što vozilo jedino emitira jeste voda. Ix35 sa gorivim ćelijama je jak partner za privatne i javne flote koje žele da eliminiraju emisiju CO2 i imaju volju da se bore protiv klimatskih promjena.


Ix35 sa gorivim ćelijama ima karakteristike konvencionalnog vozila i sposobnost da izdrži sve surove dnevne uslove i potrebe bilo da se radi o javnim ili privatnim flotama. Potrebno je samo par minuta da se ćelije napune, i vozila razvijaju maksimalnu brzinu od 160 km/h, što je u poređenju sa benzinskim motorom skoro jednaka brzina.

Hyundai je uložio četrnaest godina i značajna sredstva u istraživanje i razvoj hidrogenske tehnologije gorivih ćelija. Danska je takođe razvila hidrogensku infrastrukuru, čineći je tako perfektnom za flotni tazvoj Hyundaijeve ix35-ce sa gorivim ćelijama. Ix35 pokretan hidrogenskom gorivom ćelijom je dobro upoznat sa danskom klimom, te dva testna vozila prešla su 45.000 km proteklih godina. Hyundaijev program gorivih ćelija je lansiran 1998. godine sa ciljem da se uradi komercijalizacija vozila do kraja 2012. godine i krene prodaja potrošačima do 2015. godine.

Hyundai Motor Group predsjednik odbora Chung Mong-koo je stavio ovaj program kao prioritet za kompaniju, te istaknuo kao najvažniju činjenicu da se pronalazi što vise načina za eko prijateljsku vožnju i da se bude društveno odgovoran korporativni građanin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: