Obavljeno je glasanje
82

Parižani prihvatili utrostručenje cijene parkinga za SUV-ove, sat košta 18 eura

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Parižani su odobrili veliko povećanje cijena parkinga za SUV-ove u glavnom gradu Francuske, javlja BBC.

Prijedlog je odobrilo 54,55 birača, no izlaznost je iznosila tek oko 5,7 posto. Ovaj potez rezultira trostruko većim cijenama parkinga za automobile teške 1,6 tona ili više, što u konačnici iznosi 18 eura po satu u unutrašnjosti Pariza.

Glasanje je sazvala gradonačelnica Anne Hidalgo, koja tvrdi da su SUV-ovi opasni i loši po okoliš.

Oko 1,3 miliona stanovnika centralnog Pariza je imalo pravo glasa, no rezultat neće utjecati na njih jer će cijena uličnog parkinga za lokalno stanovništvo ostati nepromijenjena. Ovaj potez je zapravo uglavnom usmjeren za one koji dolaze iz predgrađa u centar grada na dan. Izuzeci su potpuno električni automobili, taksisti, trgovci, zdravstveni radnici i osobe s invaliditetom.

Hidalgo je u uredu gradonačelnika gotovo 10 godina, a tokom njenog mandata su mnoge ulice Pariza, uključujući obale rijeke Sene, pretvorene u pješačke zone. Izgrađena je i široka mreža biciklističkih staza kako bi se stanovništvo odvratilo od vožnje automobila.

Ekolozi tvrde da SUV-ovi troše više goriva u odnosu na ostale automobile, kao i da njihova proizvodnja proizvodi više štetnih emisija. Oni koji podržavaju povećanje cijena navode da su visoki i teški automobili smrtonosniji od manjih i lakših automobila u slučaju nesreće.

Međutim, grupe vozača i opozicione ličnosti kritikuju prijedlog navodeći da je klasifikacija SUV-ova pogrešna, jer će biti pogođeni i mnogi porodični automobili.

U aprilu prošle godine je Hidalgo putem referenduma uspjela izglasati zabranu za iznajmljivanje električnih skutera na ulicama Pariza, no glasalo je manje od 8 posto birača koji ispunjavaju uslove.