Ide na aukciju
3

Ovo je jedini Lanzante McLaren Senna GTR LM 25 na svijetu

D. B.
Malo je kompanija koje su stanju da izvrstan automobil pretvore u nešto još bolje, a na toj ekskluzivnoj listi definitivno se nalazi Lanzante.

Narednog mjeseca će jedan od najboljih McLarena koji su izašli iz Lanzanteove britanske radionce biti prodan na aukciji, a procjenjuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 1,4 i 1,6 miliona eura. Riječ je o specijalnom modelu Senna GTR poznatom pod oznakom LM 25. Lanzante je 2020. godine lansirao svoj LM 25 kako bi se obilježila 25. godišnjica od pobjede modela F1 GTR na utrci 24 sata Le Mansa, a proizvedeno je svega sedam primjeraka kako bi predstavljali svih sedam automobila koji su učestvovali u pomenutoj utrci 1995. godine.

Senna GTR prikazan na fotografijama lakiran je u istu svijetlo sivu boju kao i slavni Tokyo Ueno Clinic F1 GTR, dobio je lagane kovane felge od aluminija i karbonskih vlakana, nosi Tokyo Uneo Clinic oznaku iza vrata, kao i trkaći broj 59 na prozorima vrata.

Unutrašnjost sadrži nekoliko unikatnih detalja, karbonska sjedišta su slična onim u modelu F1 GTR, pojasevi su u plavoj boji, a ugrađene su i bušene zlatne papučice. Lanzante je postavio karbonski upravljač te repliku naljepnice na zadnjoj pregradi modela F1 GTR.

Aukcijska kuća RM Sotheby's navodi da Lanzante nije samo konvertovao automobil u LM 25 model, nego i da je legalan za britanske ceste, zbog čega je još poželjniji. Prešao je manje od 2.000 kilometara, a posljednji put je servisiran u septembru 2023. godine. Bit će prodan s originalnom dokumentacijom, headsetovima sa sistemom komunikacije namijenjenim vozaču i suvozaču, kao i alatom za skidanje točkova s centralnim šarafom.