Model O 302
87

Ovako je izgledao Mercedesov autobus koji je koristila Zapadna Njemačka na Mundijalu 1974. godine

D. B.
Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a kompanija Mercedes-Benz je iskoristila priliku da pokaže jedan od svojih specijalnih autobusa kakvi su korišteni tokom SP-a održanog 1974. godine u Zapadnoj Njemačkoj.

Na SP-u je učestvovalo samo 16 reprezentacija, dok će ih u Kataru biti dvostruko više. Mercedes je osigurao autobuse za transport reprezentacija, a svaki od njih je bio lakiran u boje njemačke zastave. Također, maskote Tip i Tap su krasile stražnje staklo.

Unutrašnjost autobusa je bila prilično udobna za to vrijeme kako bi igrači što ugodnije putovali na utakmice. Svako sjedište je imalo pepeljaru, dok se u stražnjem dijelu autobusa nalazilo bure s pivom. Muzika se slušala na Blaupunktovom stereo uređaju, a autobusi su imali i klima uređaj.

Sjedišta su bila presvučena kombinacijom crvene i narandžaste tkanine, dok su nasloni za glavu imali bijele navlake. Kada je riječ o autobusu reprezentacije Zapadne Njemačke, svaki igrač je imao označeno mjesto.

Na kraju je upravo Zapadna Njemačka postala prvak svijeta nakon što je pobijedila Nizozemsku u finalu rezultatom 2:1.

Ipak, primjerak autobusa u Mercedesovom muzeju nije autentičan jer su nakon SP-a svi autobusi ponovo lakirani te su uključeni u službu. S obzirom na činjenicu da je bilo nemoguće pronaći originalni primjerak, Mercedes je proizveo identičnu repliku.

Inače, Mercedes je predstavio autobus O 302 početkom 1965. godine te je napravio više od 32.000 primjeraka. Kupci su mogli birati između četverocilindričnih i 6-cilindričnih dizelskih motora snage između 125 i 236 KS. Zračni ovjes je postao standardan 1971. godine nakon što je prethodno bio opcija.