auto
3

Ovako izgleda Uberov prvi samovozeći automobil

Klix.ba
Revolucija samovozećih automobila polako zahvata svijet, a tome se priklanja i taksi usluga Uber.

Kompanija je nedavno osnovala svoj Centar za naprednu tehnologiju, a sada je objavila i prvu fotografiju samovozećeg automobila koji se testira na ulicama Pittsburga.

Radi se o hibridnom automobilu Ford Fusion koji vrši mapiranje i testira svoje mogućnosti. Opremljen je radarima, laserskim skenerima i kamerama visoke rezolucije koje bilježe detalje okoline.

Tokom testiranja samovozećeg automobila nema razloga za brigu, jer je obučen vozač za upravljačem sve vrijeme i spreman je reagovati u slučaju potrebe.

Iskustvo vožnje samovozećim Uberovim automobilom imao je novinar Pittsburg Tribunea.

"Automobil potpuno samostalno ubrzava, koči, upravlja i obavlja sve funkcije. U samovozećem modu se čuje zvuk kada drugi automobil prelazi u istu traku, ali i kada samovozeći automobil detektuje nešto što "ne prepoznaje" ili ne uspijeva zaobići. Vozač može preuzeti kontrolu kad god poželi. Senzori otkrivaju parkirana vozila, pješake, bicikliste i slično", izjavio je novinar.

S obzirom na to da je Google zagonetan kada je riječ o njegovom samovozećem automobilu, Uber se ne šali i konstantno napreduje, tako da bi mogao biti glavni igrač na tržištu kada se flota samovozećih automobila nađe na cestama.