auto
31

Ovako izgleda Golf GTI Clubsport

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je otkrila izgled modela Golf GTI Clubsport, koncepta koji je postao produkcijski model.

Golf GTI Clubsport je proizveden kako bi se proslavio četrdeseti rođendan Golfa GTI. Clubsport verzija izgleda gotovo identično kao i koncept, ali posjeduje 35 KS više u odnosu na standardni Golf GTI Performance. To znači da su VW-ovi inžinjeri povećali snagu 2,0-litarskog benzinca s turbopunjačem na 262 KS, a postoji i overboost funkcija koja kratkotrajno povećava snagu na 286 KS.

Automobil je moguće dobiti sa standardnim šestostepenim manuelnim mjenjačem s kojim automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 6 sekundi, dok verzija sa opcionim DSG mjenjačem do "stotke" stiže za 5,9 sekundi.

Bez obzira na odabir mjenjača Golf GT Clubsport dostiže maksimalnu brzinu od 250 km/h, koja je elektronski ograničena. Potrošnja iznosi 6,9 litara na 100 km za verziju s manuelnim mjenjačem, dok verzija sa DSG mjenjačem troši 0,2 litra manje.

Automobil na fotografiji je ofarban u Onyx bijelu boju, a ostali detalji uključuju crni krov. U poređenju sa standardnim Golfom GTI, Clubsport verzija ima prednji i stražnji branik te pragove koji izgledaju više sportski, redizajniran je stražnji difuzor, a tu su i 18-inčni naplaci od legura. Opciono je moguće dobiti 19-inčne naplatke. Stražnji spojler je sastavljen iz više dijelova.

Na bokovima je linija koja podsjeća na prvi Golf GTI proizveden 1976. godine, no, u ovom slučaju sadrži natpis "Clubsport". Automobil posjeduje tamnocrvena LED stražnja svjetla, hromirane završetke izduvnih cijevi, a stražnji difuzor je crne boje visokog sjaja.

U unutrašnjosti se nalaze spotska sjedišta djelomično presvučena Alcantarom, a tu su i novi detalji na instrument tabli, centralnoj konzoli i vratima. Alcantara je korištena i u izradi sportskog upravljača na kojem je GTI amblem. Patosnice imaju ivice crvene boje.

Volkswagen je ugradio i pločice za pragove od nehrđajućeg čelika, na kojima je crvenim slovima ispisano GTI.

Golf GTI Clubsport će zvanično biti predstavljen sljedeće sedmice na Sajmu automobila u Frankfurtu.