Očekuje se uskoro
17

Ovako bi mogla izgledati Opelova Astra kao karavan

D. B.
Karavani su u Evropi popularni pa tako mnogi kompaktni i modeli srednje veličine imaju karavansku izvedbu uključujuči Škodu Fabiju Combi u B segmentu. Opel Astra je dostupna kao karavan od 1992. godine, a sada dolazi L generacija.

Astra je u formi kompaktnog hatchbacka predstavljena ovog ljeta, tako da nije teško zamisliti kako će izgledati Astra Sport Tourer. Novi render objavljen u magazinu Kolesa nagovještava izgled karavana, a nastao je digitalnim uklanjanjem kamuflaže sa fotografija prototipa.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Jedno je sigurno, Astra i u karavanskoj izvedbi izgleda elegantno, a dizajn je malo "čišći" od mehanički srodnog Peugeota 308 SW.

Kada je riječ o karavanima, prostor za prtljag je veoma važan. Peugeot 308 hatchback ima prtljažnik zapremine 412 litara, a karavan 608 litara. Astrin hatchback je nešto velikodušniji sa zapreminom prtljažnika od 422 litra, tako da se očekuje da će Sport Tourer nadmašini 308 SW. Ipak, lider segmenta je Dacia Jogger sa zapreminom prtljažnika od 708 litara i to s podignutim stražnjim sjedištima.

Prodaja Astre hatchback u Evropi počinje u ekobru, proizvodit će se u Njemačkoj, a vjerovatno nećemo dugo čekati na karavan.

S obzirom da neće biti snažnijih verzija Peugeota 308, realno je očekivati i da nećemo vidjeti ni Astru GSi, kao ni OPC model.