Debituje 1. augusta
16

Ovako bi mogao izgledati Toyotin novi Land Cruiser

D. B.
Sljedeća generacija Toyotinog modela Land Cruiser debitovat će 1. augusta, a objavljeni teaseri daju prilično dobru ideju kako bi mogla izgledati. Magazin Kolesa je iskoristio dostupne fotografije i kreirao zanimljive rendere.

Toyota se odlučila za retro izgled novog Land Cruisera inspirisan modelom FJ62 koji se pojavio krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao i klasični model, nadolazeći Land Cruiser ima tup nos i pravougaona prednja svjetla. Pored toga, naprijed su "isklesani" blatobrani.

Čini se da će novi Land Cruiser imati jednostavne, neukrašene bokove s branicima koji su vizuelno najprivlačniji. Prozori izgledaju veliki, a tu je i istaknuti krovni nosač. Stražnja svjetla su kockastog oblika.

Dosad se pojavila samo jedna fotografija unutrašnjosti novog Land Cruisera, a prikazuje preklopni prekidač za odabir između visokih i niskih stepena prijenosa. Tu je i srednja postavka za H4L, što se vjerovatno odnosi na visoke stepene sa zaključanim diferencijalom.

Sve ukazuje na to da je novi Land Cruiser baziran na Toyotinoj GA-F platformi (body-on-frame), ali zvanične potvrde još uvijek nema. Ista platforma se koristi za Lexus GX koji pokreće 3,4-litarski V6 twin-turbo motor koji razvija 349 KS i 649 Nm obrtnog momenta, koji je uparen sa 10-stepenim automatskim mjenjačem. Ovaj model ima stalni pogon na sva četiri točka i Torsen središnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem, koji se može zaključati. Preklopnik na centralnoj konzoli služi za odabir opcija 4WD-High i 4WD-Low, ali nema H4L podešavanja kao kod Toyote.

Standardni GX-ov pogon uključuje stalni pogon na sva četiri točka i Torsen središnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem, koji se može zaključati. Elektronski kontrolisana prijenosna kutija prelazi između 4WD-High i 4WD-Low podešavanja brže u odnosu na prethodni model.