Dozvoljeno je maštati
11

Ovako bi mogao izgledati Passat sedan koji Volkswagen neće proizvesti

D. B.
Kao što je već poznato, Volkswagen je odlučio da više ne proizvodi Passat u sedan verziji, tako da je deveta generacija stigla samo u Variant izvedbi. No, to nije razlog da sedan ne živi bar u svijetu mašte.

Umjetnik Theottle je kreirao digitalnu verziju Passata kao sedana na osnovu karavana, ali je iskoristio i pojedine detalje koje sadrže drugi Volkswagenovi modeli poput modela Lamando L namijenjenog kineskom tržištu. Rezultat je iznenađujuće realističan i elegantan četverovratni automobil s još aerodinamičnijim profilom. Jasno je da VW neće proizvesti sedan, no na ovaj način možemo bar vidjeti kako je mogao izgledati.

Iako bi stražnja svjetla pune dužine, koja ima pomenuti Lamando L, lijepo odgovarala Passatu, umjetnik je ipak napravio modifikacije te je iskoristio grafiku koju ima Variant. Osim toga, promijenio je integrisani spojler te mu je dao više konvencionalni izgled, što je razlika u odnosu na liftback dizajn Lamanda L.

Zamišljeni Passat B9 sedan ima isti međuosovinsko rastojanje od 2.841 mm kao i karavan, što je uobičajena karakteristika ovakvih konverzija. Elegantniji izgled je rezultat manje zapremine prtljažnika, koja bi vjerovatno pala ispod 690 litara s koliko raspolaže Variant.

Sedan bi dijelio ponudu motora s praktičnijom verzijom, a ona uključuje benzinske, dizelske, blage hibridne i plug-in hibridne opcije. Među njima se plug-in hibrid ističe kao tehnološki najnaprednija varijanta, kombinuje 1,5-litarski TSI motor s jednim električnim motorom i velikom 19,7 kWh baterijom. Ova kombinacija isporučuje 268 KS, dok električni domet iznosi 100 kilometara.

I dok će ljubiteljima sedana ovakav Passat definitivno nedostajati, alternativu bi mogli pronaći u Škodinom modelu Superb.