Suptilan sportski izgled
42

Ovako bi mogao izgledati novi VW Golf GTI

D. B.
Volkswagen je nedavno predstavio osmu generaciju modela Golf, a već naredne godine ćemo vidjeti modele GTI, R, GTI TCR i GTD.

Dok čekamo snažnije verzije nove “osmice”, magazin ruski magazin Kolesa je objavio rendere koji nagovještavaju kako bi mogao izgledati novi GTI. Renderi su baziran na špijunskim fotografijama koje su pokazale GTI s veoma malo kamuflaže, tako da baš i nije teško zamisliti kako će izgledati kada bude zvanično predstavljen naredne godine.

GTI je uvijek ima suptilan sportski dizajn u odnosu na standardni Golf, tako je bilo godinama i očekuje se nastavak tradicije. Diskretni crveni detalji i agresivniji prednji branik će definitivno biti dio novog GTI-ja, kao i veći naplaci te dvostruki izduvni sistem. Automobil će biti niži zbog krućeg ovjesa što će rezultirati boljim držanjem na cesti, a očekuju se i moćnije kočnice.

Golf GTI će biti ponuđen samo u petovratnoj izvedbi jer je potražnja za trovratnim verzijama sve manja. Isto važi i za Golf R, koji bi u Evropi mogao biti ponuđen i kao karavan.

Novi Golf već nudi 256 KS zahvaljujući plug-in hibridnom pogonu u GTE modelu, a za očekivati je da i GTI razvija barem toliko bez oslanjanja na elektrifikaciju.

TCR bi trebao biti snažniji te imati niz poboljšanja fokusiranih na stazu, ali i zadržati već poznati dizajn koji će dijeliti s dizelskim modelom GTD.

GTI će biti prvi koji će vidjeti svjetlo dana u odnosu na ostale pomenute verzije, a očekuje se u prvoj polovini 2020. godine.