Pogledajte render
0

Ovako bi mogao izgledati Audi Q4

Klix.ba
Kompanija Audi namjerava doprinijeti tržištu crossover coupea svojim prvim modelom Q4.

Audi Q4 će se u prodaji naći 2019. godine te će biti prijedlog kompanije iz Ingolstadta za crossover coupe baziran na sljedećoj generaciji modela Q3. Novi član Audijeve porodice će se proizvoditi u Mađarskoj u postrojenju u Gyoru.

Recept za crossover coupe je jednostavan i kontroverzan, to je u suštini standardni crossover s promijenjenom linijom krova, koja čini da automobil ima bočni profil karakterističan za coupe.

Mnogi su spremni platiti značajnu sumu kako bi postali vlasnici ovakvog modela, koji je popularan uprkos činjenici da su crossoveri manje praktični. Ljudi ih kupuju kako bi se istakli te im uopće ne smeta mali prostor za glavu i činjenica da prtljažnik nije prostran.

Audi Q3 i Q4 će koristiti MQB platformu Volkswagen Grupe, a standardno će dolaziti sa pogonom na prednje točkove, dok će opciono za skuplje verzije biti dostupan Quattro pogon na sva četiri točka. Kupcima će biti na raspolaganju niz trocilindričnih i četverocilindričnih motora, a svi će biti opremljeni turbopunjačima. Nedavno predstavljeni 1,5-litarski TSI Evo motor, koji dolazi s redizajniranim Golfom, čini se kao logičan kandidat.

Q2 sada ima ulogu Audijevog osnovnog crossovera, što znači da će novi Q3 vjerovatno porasti kako bi se distancirao te kako ne bi bilo konkurencije. Kompanija će uskoro predstaviti koncept koji će najaviti dolazak Audija Q4.

Potpuno novi Q3 stiže sljedeće godine.

Audij je prije tri godine djelomično najavio Q4 kada je predstavio TT offroad koncept na kojem je baziran i render.

Bit će zanimljivo vidjeti da ći će novi crossover dobiti snažniju verziju, odnosno SQ4 i/ili RS Q4.

Audi Sport je obećao da će unaprijediti svoju RS SUV porodicu. Očekuje se da će za snažniji model biti odabran 2,5-litarski petocilindrični motor s turbopunjačem, koji razvija 400 KS.