Smanjenje emisije
50

Otkriće kompanije Bosch bi moglo spasiti dizelaše

Klix.ba
Njemačka kompanija Robert Bosch GmbH tvrdi da nova tehnologija može biti spas za dizelaše kojima ozbiljno prijete zakoni.

Boschovo rješenje bi navodno trebalo smanjiti pritisak i na proizvođače kojima je problematičan rani i veoma skupi prelazak na električne automobile. Radi se o tehnologiji koja znatno umanjuje emisije azotnih oksida iz dizelskih motera, čime bi se riješili problemi i slabosti koje oni imaju. Veliki proizvođači automobila tek trebaju saopćiti da li će moći koristiti ovaj novi sistem.

Dizelski motori su pod lupom evropskih vlada godinama, a s ciljem borbe protiv globalnog zagrijavanja koje uzrokuje CO2. Evropske grupe za zaštitu okoliša su istakle da zagađenje dizelaša rezultira ogromnim brojem preranih smrtnih slučajeva. Oni zahtijevaju ogranjičenje i zabrane pristupa dizelašima u centre gradova, kao i ukidanje subvencija na dizel.

U nedavnom sudskom slučaju u Njemačkoj je dobijeno zeleno svjetlo za nametanje ograničenja dizelima, a prodaja vozila je opala, kao i vrijednost prilikom preprodaje. Ako evropski proizvođači automobila ne zadovolje strožije zakone o emisiji i potrošnji goriva, uslijedit će novčane kazne.

Međutim, Bosch je saopćio da njegova tehnologija smanjuje emisiju daleko ispod zakonskog ograničenja koje će stupiti na snagu 2020. godine te da može pomoći proizvođačima automobila da izbjegnu zabrane korištenja dizelaša. Novi proces optimizuje temperaturu izduvnih gasova te smanjuje emisiju azotnih oksida na svega jednu desetinu od dozvoljene granice. Sistem održava emisiju stabilnom čak i pri niskim temperaturama.

Koliko novi sistem košta, zasad nije poznato.

U Njemačkoj koja je najveće evropsko tržište, prodaja dizeelaša ja pala na nešto više od 30 posto tržišta u martu, dok je u januaru 2017. godine iznosila 45,1 posto. Prodaja dizelaša opada i širom Evrope. Godine 2011. su dizelaši činili 55,7 posto od ukupne prodaje automobila u Evropi. Broj prodanih dizelaša opada, a do 2025. godine bi njihov udio mogao iznositi između 15 i 25 posto.