auto
202

Osvježeni Golf stiže u martu, a potom i model R420

Klix.ba
Prema izvještajima koji dolaze iz Njemačke, kompanija Volkswagen će u martu predstaviti osvježeni Golf, a nakon toga će se pojaviti i snažni model R420.

Iako se ranije spekulisalo da će aktuelni Golf "zategnuti" bore tek krajem godine, magazin Auto Bild tvrdi da će taj model biti predstavljen u martu na Sajmu automobila u Ženevi. Između ostalog, osvježeni hatchback će dobiti potpune LED farove, koji su sada prisutni samo kod električnog e-Golfa.

Unutrašnjost će također doživjeti manje promjene kada je riječ o materijalima i bojama. Kupci će opciono moći dobiti i brojčanike posuđene od modela Passat, kao i head-up ekran. Može se očekivati VW-ov najnoviji MIB infotainment sistem sa 9,2-inčnim ekranom i podrškom glasovne kontrole, što je demonstrirano u konceptu e-Golf Touch, koji je predstavljen na Consumer Electronic Showu ranije ovog mjeseca.

Nakon osvježenog modela, VW će predstaviti i produkcijsku verziju koncepta R400, koja će nositi oznaku R420. Još uvijek nije jasno koji će je motor pokretati, 2,0-litarski četverocilindrični motor iz Golfa R ili pak snažniji 2,5-litarski petocilindrični motor iz Audija RS3. Automobil će definitivno imati pogon na sva četiri točka i bit će snažniji od koncepta te će ponuditi 420 KS:

VW je ranije najavio planove da 1,4 TSI i 1,6 TDI motore zamijeni 1,5-litarskim agregatima. To će se dogoditi sljedeće godine.