VTKBiH
0

Osam bh. kompanija kandidati za dobavljače FIAT-a

FENA
Asocijacija metalskog i elektrosektora industrije BiH /VTKBiH dostavila je italijanskom FIAT-u listu od osam bh. proizvođača autodijelova koji imaju određene preduslove da budu dobavljači ove kompanije za najavljenu proizvodnju u kragujevačkoj 'Zastavi'.

Na listi potencijalnih dobavljača su: Cimos TMD Ai Gradačac, "Mann Hummel" Tešanj, ASA Prevent, FAD Jelah, Famos Adi Sarajevo, "Čajavec FSU" Laktaši, TMD-AGS Gradačac i "Plamingo" Gračanica.

„Iz FIAT-a su zahvalili na dostavljenom spisku potencijalnih dobavljača za rad sa kompanijom FIAT automobili-Srbija. Obavjestili su nas da će se u narednom periodu biti obavljeni auditi potencijalnih dobavljača u zemljama ex-Jugoslavije i time i u BIH, te da će kompanije o tome biti blagovremeno obaviještene“, kazao je Feni sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora industrije BiH Midhat Čehajić.

On je podsjetio da je na prvom sajmu proizvođača autokomponenti jugoistočne Evrope "Auto Compo 2010", koji je održan od 19. do 21. aprila ove godine u Kragujevcu, prilikom susreta bh. delegacije s predstavnicima FIAT-a dogovoreno da iz Vanjskotrgovinske komore BiH italijanskom proizvođaču bude dostavljena lista šest do osam kompanija koje zadovoljavaju zahtjeve FIAT-a.

"Predstavnici FIAT-a istakli su zajedničke kriterije koje kompanije treba da ispunjavaju ukoliko žele da postanu dobavljači i na osnovu tih kriterija izdvojili smo osam naših firmi. Nakon toga, izaslanici FIAT-a obići će ove kompanije, razmotriti njihove mogućnosti i preduzeti dalje korake u saradnji", dodao je Čehajić.

On je posebno naglasio da svih osam odabranih bh. firmi ispunjavu zahtjeve FIAT-a, posjeduju certifikate za kvalitet i okoliš, kao i specijalizovani certifikat za automobilsku industriju ISO/TS 16949.