auto
7

Objavljeni teaseri hibridnog Mini Countrymana

Klix.ba
Kompanija Mini će uskoro ući na tržište hibridnih automobila zahvaljujući drugoj generaciji svoj najvećeg modela, popularnog Countrymana, a sada su objavljeni teaseri.

Radi se o prvom plug-in hibridnom modelu s Minijevim znakom, automobil će biti baziran na drugoj generaciji Countrymana, a nosit će sufiks "E". Mini zasad ne otkriva mnogo detalja o automobilu, ali je poznato da će konvencionalni motor pokretati prednje točkove, dok će zadnje pokretati električni motor. To znači da će automobil imati pogon na sva četiri točka. Ekološki Countryman će uvijek kretati u električnom modu, a moći će razviti brzinu od 125 km/h bez kapi goriva.

Countryman E će vjerovatno koristiti istu tehnologiju kao i BMW 225xe, koji je predstavljen prošle godine sa 1,5-litarskim trocilindričnim benzinskim motorom s turbopunjačem te električnim motorom. Ova kombinacija bi trebala razvijati 224 KS i 358 Nm obrtnog momenta. Baterija od 7,7 kWh će biti smještena ispod stražnjih sjedišta, a s jednim punjenjem će automobil korištenjem samo električnog pogona moći preći 41 kilometar.

Informacija o performansama još uvijek nema, ali spomenuti BMW 225xe od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 202 km/h. Prosječna potrošnja iznosi 2,1 l/100km. Punjenje baterije traje tri sata i 15 minuta u modelu 225xe, koja se pomoću opcionog brzog punjača napuni za sat vremena. Isto se očekuje i u slučaju hibridnog Countrymana.

Kada je riječ od dizajnu Countryman E će izgledati isto kao i druge verzije, a u unutrašnjosti će biti samo manjih promjena.

Prodaja bi trebala početi 2017. godine.

Vezani članci