auto
1

Mini Countryman coupe bi mogao biti nasljednik Pacemana

Klix.ba
Proizvodnja Mini Pacemana će biti okončana krajem ove godine, a vjeruje se da model s nekonvencionalnim dizajnom neće dobiti sljedeću generaciju. Međutim, magazin AutoExpress piše da će njegov "duhovni" nasljednik biti predstavljen 2018. godine, a to je Countryman coupe.

Šef dizajna BMW Grupe Adrian van Hooydonk je rekao da kompanija trenutno razmišlja o novom članu porodice Countryman koji će nositi ime Countryman coupe. Služit će kao indirektna zamjena za model Paceman koji se još uvijek proizvodi u Grazu u Austriji.

Ukoliko projekt dobije "zeleno svjetlo", Mini će koristiti drugačiji pristup za coupe-SUV formulu. Umjesto dvoja, model će dobiti četvera vrata i nešto duže međuosovinsko rastojanje u odnosu na Paceman.

"Razmišljamo o mnogim stvarima, ali svi naši SUV coupei imaju 5 vrata. Bez obzira na to što se u njima vozi jedna ili dvije osobe, oni vole udobnost i dodatna vrata. Žele prevoziti dosta stvari, staviti veliku torbu na zadnje sjedište ili povesti nekoga", izjavio je Van Hooydonk.

Očekuje se Countryman sa spuštenom linijom krova i drugim manjim vizuelnim promjenama. Osim toga, coupe-SUV će biti tehnički blizanac nedavno predstavljenog novog Countrymana, što znači da će koristiti UKL1 platformu te iste trocilindrične i četverocilindrične benzinske i dizel motore.

Aktuelni Paceman je na tržištu od 2012. godine, prije dvije godine je doživio facelift, ali uprkos atraktivnom izgledu i najsnažnijoj JCW verziji, nikada nije napravio veliki uspjeh na tržištu. Mini je u Evropi 2014. godine prodao samo 8.730 automobila, a još manje prošle godine.

Vezani članci