Noviteti
13

Zvanično predstavljen Mercedes-Benz S63 AMG

Klix.ba
Kompanija Mecedes-Benz je zvanično otklila model S63 AMG.

Automobil će debitovati u septembru na Sajmu automobila u Frankfurtu. Dolazi sa tipičnim modifikacijama za AMG kada je riječ o izgledu, dobio je nove branike agresivnijeg izgleda, nove pragove, veće 19-inčne točkove od legura i četverostruki izduvni sistem, što doprinosi njegovom agresivnijem izgledu.

Pokreće ga poboljšani Euro 6 5,5-litarski V8 twin-turbo motor koji isporučuje 585 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva ima Piezo ubrizgavače i aluminijsku radilicu sa četiri ventila po cilindru. Motor je uparen sa sedmostepenim AMG SPEEDSHIFT MCT sportskim mjenjačem koji nudi tri moda, C (Controlled Efficiency), S (Sport) i M (Manual).

U poređenju sa prethodnikom novi S63 AMG je lakši za 100 kg zahvaljujući korištenju lakih legura, lakšoj litij-jonskoj bateriji (manje za 20 kg), kao i kočionom sistemu iz dva dijela. Aluminij je korišten i u izradi karoserije, uključujući prednji dio i krov, dok je dio prtljažnika u kojem je smješten rezervni točak napravljen od karbonskih vlakana. Kao rezultat toga automobil je težak 1.970 kg sa rezervoarom punim do 90 posto, bez vozača i prtljaga. Model sa produženim međuosovinskim rastojanjem je pod istim uvjetima težak 1.995 kg.

Kada je riječ o performansama, Mercedes-Benz S63 AMG od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,4 sekunde, što se odnosi za verzije sa kraćim i produženim međuosovinskim rastojanjem. Verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem i 4MATIC pogonom na sva četri točka je nešto brža, tako da do "stotke" ubrzava za četiri sekunde. Sve tri verzije dostižu maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

Potrošnja goriva iznosi 10 l/100km za modele sa pogonom na stražnje točkove, a emisija CO2 je 237 g/km. Potrošnja goriva za model sa 4MATIC pogonom iznosi 10,3 l/100 km, a emisija CO2 je 242 g/km.

Ukoliko izdvoje nešto više novca, kupci mogu dobiti i AMG keramičke kompozitne kočnice visokih performansi, koje su za 20 posto lakše od standardnih. Ovaj paket podrazumijeva prednje diskove od 420mm sa specijalno ofarbanim kliještima i logom AMG Carbon Ceramic.

Model S63 AMG sa pogonom na stražnje točkove ima sistem Magic Body Control sa stereo kamerom u vjetrobranskom staklu, koja skenira cestu i priprema ovjes za neravnine. Cijeli proces se izvršava za dijelić sekunde, a on omogućava optimalnu udobnost tokom vožnje.

Novi Mercedes-Benz S63 AMG će se na evropskom tržištu pojaviti krajem godine. Cijena još uvijek nije poznata.