Noviteti
2

Zvanično otkrivena Škoda Rapid Spaceback

Klix.ba
Češka kompanija Škoda je konačno otkrila svoju Spaceback verziju modela Rapid, nakon što su se na internetu pojavili teaseri i špijunske fotografije.

Škoda Rapid Spaceback ima isto međuosovinsko rastojanje kao i standardni model, koje iznosi 2.602 mm, ali i modificirane C i D stubove te treći mali bočni prozor. Osim toga, opciono je moguće dobiti panoramski zatamnjeni krov, koji se proteže od vjetrobranskog stakla do stražnjeg prozora. Na stražnjem dijelu je postavljen krovni spojler koji upotpunjuje sportski izgleda automobila, dok opcioni produženi stražnji prozor produžava zatamnjeno staklo duboko u stražnja vrata.

Prtljažni prostor varira od 415 do 1.380 litara (sa spuštenim stražnjim sjedištima). Standardni model je dug 4.483 mm, dok je Spaceback verzija kraća za 180 mm, ali još uvijek nudi 64 mm prostora za noge putnika na stražnjim sjedištima, kao i visinu od 980 mm, što je najviše u klasi.

Škoda Rapid Spaceback će se prodavati u Evropi uz ponudu od četiri benzinska i dva dizel motora, a snaga varira od 74 do 121 KS. Rapid Spaceback GreenLine će biti opremljen 1,6-litarskim TDI motorom, koji isporučuje 89 KS, a čija potrošnja u prosjeku iznosi samo 3,8 litara na 100 pređenih kilometara. Emisija CO2 je 99 g/km.

Kada je riječ o sigurnosti, Rapid Spaceback je dobio prednje i bočne zračne jastuke, kao i zračne jastuke za glavu. Osim toga, tu su ABS, ESC i sigurnosni pojasevi sa tri tačke vezanja i prezatezanjem, kao i naslonjači za glavu koji se samostalno podešavaju. Kupci mogu dobiti i xenone, pokretne maglenke, sistem za kontrolu pritiska u gumama i hill hold kontrolu, koja pomaže pri kretanju u nagibu. Opciono je moguće dobiti i dvostruki pod prtljažnika.

Škoda Rapid Spaceback će debitovati u septembru na Sajmu automobila u Frankfurtu, a prodaja počinje u oktobru.