Noviteti
22

Zvanično otkriven Rolls-Royce Dawn

Klix.ba
Kompanija Rolls-Royce je zvanično otkrila izgled kabrioleta Dawn prije njegovog svjetskog predstavljanja na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Uprkos poznatom dizajnu, novi luksuzni kabriolet posjeduje 80 posto novih detalja karoserije, dugu haubu, kratki prednji ovjes i visoku liniju ramena. Na prednjoj strani je nešto masivna rešetka, a donji dio prednjeg branika je produžen za 53 mm u poređenju s modelom Wraith.

Stražnji dio odiše elegancijom coupea, a krov i prostor u koji se sklapa su opisani kao "moderno remek-djelo". Drvo koje se koristi u izradi je moguće birati, kao što je slučaj i sa panelima u unutrašnjosti.

Unutrašnjost posjeduje 2+2 konfiguraciju sjedišta i mnogo drvenih i kožom presvučenih detalja. Sjedišta su izuzetno udobna, kao što se moglo i očekivati, a posjeduju i dugmad za elektronsko podešavanje. Automobil je opremljen i automatskim dvozonskim klima uređajem te vrhunskim audio sistemom sa šesnaest zvučnika. Unutrašnjost je ukrašena hromiranim ukrasima.

Krov je prilikom otvaranja i sklapanja gotovo nečujan, a za otvaranje mu je potrebno 20 sekundi. Moguće ga je otvoriti ili zatvoriti pri brzini do 50 km/h.

Rolls-Royce Dawn pokreće 6,6-litarski biturbo V12 motor koji razvija 563 KS pri 780 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Više detalja će biti poznato nakon predstavljanja u Frankfurtu.