Noviteti
51

Kabriolet od 700 hiljada KM: Rolls-Royce Dawn predstavljen u Frankfurtu

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
Rolls-Royce Dawn
Nakon što je nedavno objavio prve fotografije luksuznog modela Dawn, Rolls-Royce je na sajmu automobila u Frankfurtu i službeno predstavio svoj superluksuzni cabrio. Klix.ba vam donosi ekskluzivne fotografije ovog i drugih Rolls-Royceovih modela koji su nas dočekali u Frankfurtu.

Sa 80% unikatnih i iznova izrađenih dijelova karoserije Rolls-Royce Dawn je mnogo više od kabriolet verzije modela Wraith. Ujedno Rolls-Royce insistira na tome da je ovo ustvari "jedini pravi moderni i superluksuzni kabriolet četvorosjed" na svijetu. Dawn ima veliki električno pokretani krov koji se otvara ili zatva u 20 sekundi u gotovo potpunoj tišini pri brzinama do 50 km/h.

Rolls-Royce ne voli da se Dawn naziva 2+2 kabrioletom jer to u većini slučajeva podrazumijeva da su zadnja sjedišta jedva upotrebljiva. Ono u što smo se uvjerili je da je Dawn zaista pravi pravi četverosjed koji nudi više nego dovoljno prostora za one koji sjede u nazad.

Dawn pokreće isti 6,6-litreni V12 bi-turbo motor koji razvija 563 KS i 780 Nm, a tu snagu i moment šalje kroz ZF-ov osmostepeni automatski mjenjač. Dawn će rijetko ko voziti do njegovih krajnjih granica, ali dobro je znati da može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 4,9 sekundi, t e da mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Težinom od 2,560 kg Dawn je oko 200 kg teži od Wraitha, naravno, zbog složene krovne konstrukcije i neophodnih pojačanja karoserije. U unutrašnjosti ima brojne "high-tech" detalje poput klima uređaja koji radi u četiri zone, audio sistema sa 16 zvučnika, novi dizajn satova, detalje od matiranog hroma, drvene obloge i mnoge druge luksuzne detalje.

Cijene za Dawn počinju od oko 344.000 eura, a prve isporuke su planirane u drugom kvartalu iduće godine.