Preporod MG-a
0

Zero Concept najavljuje novo doba

Sarajevo-x.com
Na sajmu automobila u Pekingu predstavljen je potpuno novi MG Zero konceptni automobil koji ima namjeru pokazati namjere ove marke. MG u novom vlasništvu očito žestokim tempom započinje svoje uzdizanje iz pepela.

Iako je preuzimanje MG-a od strane kineske kompanije Shanghai Automotive Industry Corporation ulijevalo strah da će imati negativan utjecaj na filozofiju stvaranja novih modela ove marke, koja se proslavila tradicionalnim sportskim automobilima, sa svakom novom izložbom automobila pokazuje se da MG ipak ide u pravom smjeru.

U dizajnerskom uredu MG-a u Velikoj Britaniji, pod vodstvom Anthony Williamsa nastao je koncept MG Zero koji je dizajniran sa prvenstvenom namjerom da privuče mlađe kupce starosne dobi od 18 do 28 godina. Iako je očit i uticaj konfekcijski oblikovanih kompaktnih automobila sa istoka, MG Zero koncept ističe se futurističkim oblicima i ravnim plohama karoserije koje imaju za cilj što je više moguće smanjiti otpor zraka a samim tim i povećati ekonomičnost. Jasno je da će mnogi dizajnerski elementi ostati rezervisani isključivo za konceptni model i da neće doći do serijske proizvodnje, ali i bez njih jasno je da je ovo najatraktivniji supermini kompaktni model kojeg je MG konstruisao.

Među detalje kojima se koncept ističe na sajmu u Pekingu je posebno osvjetljenje unutrašnjosti koje stvara poseban ugođaj za putnike, a koje se mjenja i prilagođava muzici koja se reprodukuje, dok je još zanimljivije zadnje staklo koje može služiti kao ekran za igranje video igara ili čak za slikanje crteža.

MG Zero će u serijsku proizvodnju i prodaju u Velikoj Britaniji doći pod imenom MG3 tokom 2011. godine, te će predstavljati okosnicu budućih uspjeha MG-a, dok je već sada izvjesno da nedavno predstavljeni Roewe 350 neće biti u ponudi, jer bi mogao ugroziti MG6, kojem je po ponudi i dimenzijama previše sličan. Za razliku od konceptnog MG Zero, serijski MG3 biće pokretan modernim četverocilindarskim motoroima radne zapremine 1,3 i 1,5 litara, a koji će obezbjediti snagu u rasponu od 67 do 107 KS. Naknadno je moguće očekivati i sportski orjentisanu verziju sa 1,5-lutarskim turbo motorom snage 156 KS.