Četvrti model marke
0

Zeekr 007 je premium kineski sedan s potpisom Audijevog dizajnera

A. M.
Geelyjev brend električnih vozila, Zeekr, objavio je službene slike svoje prve potpuno električne limuzine - Zeekr 007. EV limuzina krenut će u pretprodaju sljedeće sedmice na Guangzhou Auto Showu, a tada će biti poznati svi detalji.

Kinezi ulažu u sve segmente autoindustrije angažujući evropske inžinjere, dizajnere, menadžere i sve koji nešto vrijede i imaju zapažene radove i karijere iza sebe. Bivši dizajner iz Audija - Stefan Sielaffa, dizajnirao je ovaj Zeekr-ov model sa svojim timom. Sielaff je većinu svoje karijere proveo u Audiju, s kratkim angažmanom u Mercedes-Benzu. Osim 007, dizajnirao je Audi A1 i Audi A7.

Šta je karakteritično za ovu limuzinu? Prednja strana ima integrisanu svjetlosnu zavjesu koja je prvi dizajn takve vrste u svijetu autoindustrije. Ona integriše svjetlosnu traku, dnevna svjetla i prednja svjetla, zbog čega prednja strana postaje crna kada se svjetla ugase. Bočna strana automobila prikazuje standardnu siluetu sličnu trovratnom kupeu u čije proporcije je uklopljen pogođeni omjer točkova i visine automobila. Svjetla koja se protežu na bok također uključuju interaktivna svjetla Smart Driver Assist, koja mogu postati plava kako bi obavijestila pješake o smjeru kretanja prilikom parkiranja.

Krovno staklo koristi prvu nano-posrebrenu panoramu, ali i zadnje staklo sa ugrađenom dvostrukom staklenom nano-posrebrenom folijom za toplinsku izolaciju, te nivelisanu foliju za privatnost putnika s transparentnim pogledom. Straga se poklopac prtljažnika razlikuje od ostalih aktuelnih modela. To je zato što 007 ima dublji i širi poklopac na bočnim stranama automobila, čineći otvor prtljažnika većim. Sve ovo je prvi put upotrijebljeno na jednom serijskom automobilu, što će reći da Zeekr ima ozbiljne planove u premium segmentu.

Na temelju ranijih izvještaja, četvrti model pod brendom Zeekr, nazvan Zeekr 007, napravljen je na šasiji sa dimenzijama 4,86/1,90/1,45 m s međuosovinskim razmakom od 2.93 metra i ovjesom s dvostrukim poprečnim ramenima. Izgrađen je na poznatoj platformi PMA2+ (SEA) koju koristi niz brendova pod krovom Geelya, a podržava arhitekturu od 800 V za brzo punjenje. Podaci su još nepotpuni, ali se za sada zna da ovaj atraktivni sedan pogoni elektromotor od 204 KS s obrtnim momentom od 350 Nm. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,5 sekundi. Za potpuno punjenje potrebno mu je 30 minuta. Od tehnologije zna se da dodnosi nosi tri LiDAR senzora montirana na krov i prednje platobrane za mogućnost autonomne vožnje, a procesor radi preko Qualcomm Snapdragon 8295 čipa.

Ovaj četvrti Zeekr model krenut će u pretprodaju 17. novembra tokom Guangzhou Auto Showa, a tada će biti poznati svi tehnički detalji.