Noviteti
0

FOTO / Volvo V60 Plug-in Hybrid stiže u Ženevu

Sarajevo-x.com
Volvo će na predstojećem sajmu automobila u Ženevi u martu predstaviti model V60 Plug-in Hybrid - gotovo producijski spreman automobil sa emisijom ugljen doksida ispod 50 g/km, što odgovara prosječnoj potrošnji od tek 1,9 litara na 100 pređenih kilometara.
U 2012. godini, Volvo će postati prvi proizvođač sa novom sortom hibrida, koji su rezultat bliske saradnje sa švedskom energetskom kompanijom Vattenfall.

Volvo V60 Plug-in Hybrid donosi najbolje karakteristike tri različita automobila u jednom atraktivnom sportskom karavanu. To podrazumijeva i vožnju do 50 kilometara samo na električnu energiju.

"Ova druga generacija hibrida je savršen izbor za nekompromisne kupce, koji žele superiorno čist automobil koji nudi i veliku ugodnost vožnje", kaže Stefan Jacoby, Predsjednik Volvo Cars kompanije.

Prednje točkove Volva V60 Plug-in Hybrida pokreće petocilindarski 2.4 litarski D5 turbodizelaš sa 215 KS i 440 Nm, dok stražnje pokreće električni motor sa 70 KS, koji se snagom snabdijeva iz 12 kWh litij-ionske baterije. Za prenos snage, brine se šestostepeni automatski mjenjač.

"Kako bi natjerali istinske automobilske entuzijaste da razmišljaju zeleno, morate im dati mogućnost da voze sa manje emisije ugljen dioksida, ali bez oduzimanja adrenalinskih užitaka dinamične vožnje. Volvo V60 Plug-in Hybrid ima sve tradicionalne karakteristike klasičnog sportskog karavana. Samo smo ga začinili dodatnom tehnologijom", naglašava Jacoby.

Volvo V60 Plug-in Hybrid bit će predstavljen na pres-konferenciji u Ženevi 1. marta.