Vrijeme struje
45

Volvo se sprema za novu električnu eru

Klix.ba
U švedskoj automobilskoj kompaniji najavili su da će svi njihovi automobili od 2019. godine za pokretanje koristiti (i) struju.

Shodno bezbrojnim najavama kojima se uveliko najavljuje skori kraj motora s unutrašnjim sagorijevanjem, iz Volva je stiglo saopćenje u kojem je švedska automobilska kompanija najavila elektrifikaciju svih svojih novih modela koji će se proizvoditi od 2019. godine.

Volvo, istina, od 2019. neće proizvoditi samo automobile koje će pokretati isključivo elektromotori, ali u ponudi više neće imati modele bez hibridnog pogona, što znači da će svakom konvencionalnom motoru s unutrašnjim sagorijevanjem asistirati elektromotori u nekoj od nekoliko hibridnih formi koje se već koriste.

Protokom vremena i prestankom proizvodnje konvencionalnih i hibridnih modela koji su završili svoj "životni vijek", svaki novi naredni model oslanjat će se isključivo na struju, a u Volvu prema preliminarnim planovima do 2025. godine namjeravaju plasirati milion električnih automobila

"Potražnja za električnim automobilima neprestano raste i mi jednostavno želimo da udovoljimo zahtjevima naših kupaca. Struja je budućnost i nema povratka, a nakon više od 100 godina od rođenja motora s unutrašnjim sagorijevanjem vrijeme je da se pozdravimo s njim", rekao je prvi čovjek kompanije Hakan Samuelsson.

Volvo će od 2019. do 2021. kupcima ponuditi pet modela koje će pokretati isključivo elektromotori, a dva od njih napravit će u odjelu Polestar u kojem su zaduženi za sportske i trkaće verzije Volvo automobila.

Nestrpljivi već sada mogu kupiti hibridne verzije Volvo modela S90, V90, XC60 i XC90. Iza oznake T8 Twin Engine krije se kombinacija dvolitarskog četverocilindarskog turbo benzinskog motora i elektromotora čiji kapacitet baterija osigurava 50 pređenih kilometara bez kapi potrošenog benzina.