Noviteti
426

Volkswagen u BiH predstavio Passat osme generacije

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Kompanija ASA Auto, generalni zastupnik i uvoznik Volkswagena u BiH, danas je zvaničnim predstavljanjem na tržište uvela potpuno novi Passat osme generacije.

Pod sloganom "Napredan poput Vas" Volkswagen oficijelno predstavlja novi Passat na bh. tržištu. Passat, u svim svojim verzijama, širom svijeta spada među najuspješnije automobile srednje klase te je s 1,1 milion modela godišnje (2013. godina) širom svijeta najprodavanija serija Volkswagen koncerna.

Ujedno, Passat je prvi model Volkswagena koji je doživio svoju osmu generaciju, te sa ukupnih 22 miliona proizvedenih primjeraka u svim generacijama spada među najuspješnije automobile uopšte.

Početna cijena novog Passata u BiH do registracije iznosi 39.662 KM, koliko košta osnovni benzinski model. Najpristupačniji dizelski model do registracije košta 43.500 KM.

Osma generacija najuspješnijeg evropskog službenog vozila impresionira ne samo elegantnim dizajnom, već i brojnim inovacijama kao što su: štedljivi motori, digitalna instrument tabla "Active Info Display", sistemi asistencije Emergency Assist (zaustavljanje vozila u hitnim slučajevima), Trailer Assist (asistencija pri manevrisanju sa prikolicom) i asistencija kod zastoja.

Toliko inovacija je impresioniralo i žiri izbora za "Zlatni volan", a rezultat toga je i broj 1 u kategoriji srednje i više klase. Passat će biti ponuđen sa tri TSI motora. Benzinski 1.4 TSI motor 150 KS opremljen ACT-tehnologijom (deaktivacija cilindara) u prosjeku će trošiti 4,9 l/100 km. Kod dizel motora kupac će moći birati između četiri efikasna motora.

U novom Passatu svoj debi imat će i novorazvijeni 2,0-litarski BiTurbo dizelski motor sa 240 KS, ujedno i najsnažniji Volkswagenov 4-cilindarski dizel koji postavlja standarde u pogledu efikasnosti i dinamike. Za besprijekoran prijenos snage kod ove varijante zadužen je serijski pogon na sva četiri točka 4Motion, kao i DSG mjenjač sa sedam brzina.

Svi motori ispunjavaju Euro 6 izduvne norme i opremljeni su Start-Stop sistemom i modusom rekuperacije. Potrošnja i, analogno tome, emisija CO2 gasova u odnosu na prethodnika smanjenja je i do 20 procenata.

Online platforma www.passat.com je ključni element u predstavljanu novog Passata. Svi zainteresirani mogu preuzeti detaljne informacije o izvedbama opreme, kao i o komfornim i sigurnosnim sistemima.