Golf R na štulama
31

Volkswagen predstavio T-Roc R: 300 KS, DSG, 4Motion...

Klix.ba
Volkswagen će najsnažniji i najbrži T-Roc publici premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Skoro deceniju nakon prestanka proizvodnje tada strašnog Touarega R50 (5-litarski dizelski V10, 349 KS) u Volkswagenu su svoje slovo R opet stavili na automobil čija je podnica znatno odmaknuta od tla.

Čast da bude drugi podignuti R (ne R-Line) pripala je Volkswagenovom crossover modelu T-Roc koji ispod karoserije krije mehaniku koja pokreće Golf R. S 300 konjskih snaga, 400 Nm najvećeg obrtnog momenta, adaptivnim pogonom preko obje osovine i superbrzim 7-stepenim automatskim mjenjačem sa dva kvačila, T-Roc R ima sasvim dovoljno potencijala da se suoči sa slično motorizovanim modelima koje prvenstveno nudi njemačka konkurencija.

Potencijal dvolitarskog četverocilindarskog turbobenzinskog motora u ovom slučaju dovoljan je da crossover (uz asistiranje sistema "launch control") od 0 do 100 km/h stiže za 4,9 sekundi i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.

T-Roc R izvana je prepoznatljiv po novim karoserijskim komponentama i četverostrukim završecima izduvnog sistema iza kojeg stoji kompanija Akrapovič. Tu su i tamne 18-inčne aluminijske felge (u opciji su i 19-inčne) ispod kojih se kriju kapacitetne kočnice i čvršći ovjes s kojim je karoserija nešto niža u odnosu na standardne verzije.

Prvi primjerci najsnažnijeg i najbržeg T-Roca, koji je u sklopu testiranja morao da se dokaže i na Nürburgringu, u prodajnim salonima trebali bi biti prije kraja godine.