Motor iz Audija
4

Volkswagen nastavlja razvoj Golfa R420

Klix.ba
Volkswagen nastavlja raditi na razvoju najsnažnijeg Golfa svih vremena. Posljednje informacije govore da će dobiti vrhunski 5-cilindarski turbo motor iz Audija RS3, a već je primijećen kako pravi testne krugove na stazi Nordschleife.

Testni auto koji je primijećen na stazi se vizuelno ne razlikuje mnogo od standardnog Golfa R. Jedina primjetna razlika su izduvne cijevi koje su očito zajedno s motorom preuzete s Auija RS3. Ipak, svi se nadaju da će serijska verzija Golfa R420 izgledati više kao konceptni model R400 koji je premijerno prikazan 2014. godine na sajmu u Pekingu.

Kako je ime Golf R420 ustvari samo nepotvrđena glasina, jasno je da će u svakom slučaju znatno premašiti 310 konjskih snaga koje sada proizvodi Golf R iz dvolitarskog turbobenzinca. Veliki ovalni završeci izduvnog sistema otkrivaju da su u Volkswagenu posegnuli za motorizacijom Audija RS3, a uz ovaj motor očekuju se naravno i 7-stepeni DSG mjenjač i pogon na sve točkove.

Također, kočioni sistem će biti poboljšan, kao što se vidi na fotografijama, te će vjerovatno i on biti preuzet s Audija RS3. Za sada ne postoje zvanične informacije iz Volkswagena kada bi se najbrži serijski Golf mogao pojaviti u prodaji.