Isporučuje 326 KS
11

Volkswagen ID.3 GTX Performance je električni alter ego Golfa GTI

D. B.
Volkswagen je zvanično predstavio najsnažniju verziju električnog modela ID.3, koja nosi oznaku GTX Performance.

Volkswagen je prije 49 godina predstavio prvi Golf GTI, no na električni produkcijski model još uvijek čekamo. Ipak, njemački gigant je predstavio najbližu stvar tome, a to je model ID.3 GTX.

Svijet je dobio uvid u snažniji ID.3 još 2021. godine kada je Volkswagen predstavio ID.X koncept, no produkcijski ID.3 GTX je drugačiji u nekoliko ključnih segmenta. ID.X je imao dva motora i pogon na sva četiri točka, što je preuzeo od produkcijskog modela ID.4 GTX predstavljenog mjesec dana ranije, dok se ID.3 GTX, baš kao i druge verzije modela ID.3, drži samo jednog APP550 elektromotora postavljenog nazad, koji pokreće stražnje točkove.

Međutim, Volkswagenova tehnologija motora je dosta napredovala u protekloj godini, što pokazuje i povećanje snage modela ID.4 s jednim motorom. U kompaniji očigledno smatraju da je jedan motor dovoljan za uvjerljiv snažni hatchback.

ID.3 GTX je zapravo ponuđen u dvije varijante. Osnovni modeli nose oznaku GTX i pokreće ih isti motor koji je ugrađen u ID.4 s pogonom na dva točka, a koji razvija 286 KS. Ovaj motor omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6 sekundi.

Iako to nije posebno impresivno za današnje električne automobile ili snažne hatchback modele, GTX je ipak snažniji i brži od najsnažnijeg ranije dostupnog modela ID.3, koji nudi 204 KS i do "stotke" stiže za 7,3 sekunde.

Također, ove performanse ga stavljaju ispred nedavno obnovljenog Golfa GTI Mk8,5, koji raspolaže s 266 KS na prednjim točkovima te za 6,2 sekunde stiže od 0 do 100 km/h. Iz Volkswagena kažu da je električni motor podešen da isporuči maksimalnu snagu u roku od nekoliko sekundi nakon pritiska na papučicu pa se vjerovatno čini bržim nego što brojke pokazuju.

GTX Performance je sada dobio Volkswagenov najsnažniji električni motor, koji isporučuje 326 KS i 545 Nm obrtnog momenta, tako da vrijeme potrebno da ubrza od 0 do 100 km/h pada na 5,6 sekundi. To je samo 6 KS manje i 0,3 sekunde više u odnosu na ono što je obećavao ID.X snažni koncept s dva motora. Također, riječ je o najbržem modelu ID.3, koji je brži čak i od Teslinog Modela 3 s jednim motorom, koji do "stotke" stiže za 6,1 sekundu. Maksimalna brzina osnovnog modela GTX iznosi 180 km/h, dok je standardni ID.3 elektronski ograničen na 160 km/h. Ipak, GTX Performance ih je nadmašio s brzinom od 200 km/h.

Obje nove verzije koriste jednobrzinski mjenjač i bateriju kapaciteta 79 kWh, koja omogućava domet do 600 km i koja se može puniti snagom od 175 kW.

Također, obje verzije dolaze s dorađenim ovjesom s tim da GTX Performance ide korak dalje zahvaljujući standardnim DCC adaptivnim amortizerima koji osiguravaju više udobnosti i kontrole karoserije u odnosu na GTX bez oznake Performance.

U poređenju s modelom ID.3 baziranim na konceptu ID.X, koji ima "zamršene" kovane aluminijske felge i dnevnim svjetlima, produkcijski GTX možda izgleda razočaravajuće "mekano" s nešto više od prevelike mreže u redizajniranom prednjem braniku, crnim retrovizorima, detaljima na krovu i novim setom 20-inčnih petokrakih Skagen felgi. Nazad je novi sjajni crni difuzor, trick LED stražnja svjetla (opciono LED Matrix), kao i GTX oznaka gdje se inače nalazi ID.3 "značka" na standardnom modelu.

Više truda je uloženo u unutrašnjosti, no fanovi modela GTI bi mogli biti razočarani zbog nedostatka karirane tkanine na sjedištima, posebno jer je riječ o prvom električnom snažnom hatchbacku iz Wolfsburga. Ono što će kupci dobiti jeste crveni konac, hromirani GTX natpis na sportskom upravljaču, više crvenih šavova i GTX logotipi na sportskim sjedištima, dok se opciono nude ergoActive performance sjedišta s integrisanim naslonima za glavu, električnim podešavanjem i prilagodljivom potporom za butine.

Kao i svi budući ID.3 modeli, GTX je također dobio veći 12,9-inčni ekran s redizajniranim izbornikom i osvijetljenim slajderima za grijanje, a sve kako bi se odgovorilo na kritike usmjerene na prethodni model.

Wellness aplikacija omogućava prilagođavanje osvjetljenja, klima uređaja i ozvučenja. GTX je opremljen i glasovnim asistentom pokretanim ChatGPT tehnologijom.