Revolucionarno vozilo
0

Uskoro na ulicama i automobili za slijepe osobe

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici sa tehnološkog Univerziteta u Virginiji naredne godine predstavit će revolucionarni automobil za slijepe osobe.

Do sada je smatrano nemogućim da slijepa osoba vozi automobil, međutim napretkom tehnologije takvo nešto bi uskoro moglo postati stvarnost. Naime, naučnici rade na vozilu koje će imati ugrađene senzore i upozoravati slijepe osobe kada se u njihovoj blizini nađe neki drugi automobili ili objekat.

"Istražujemo i idemo dalje od sušte teorije. Vjerujemo da i slijepe osobe mogu učestvovati u zajednici baš kao i svi drugi", kazao je Marc Mautet, predsjednik Organizacije slijepih u Virginiji koji je prije 10 godina prvi i spomenuo mogućnost izrađivanja vozila za slijepe osobe.

Naučnici su istakli kako će se u vozilu za slijepe naći moderna tehnologija koja će upozoravati vozača kada treba usporiti, preći u drugu traku, stati, ili kada može preteći drugo vozilo.

Sličan automobil je već testiran 2007. godine i doživio je veliki uspijeh. Naučnici se nadaju da će zajednice prihvatiti slijepe vozače i da će shvatiti da oni ne predstavljaju nikakvu opasnost na ulicama.