Volvo V40 Cross Country
5

Urbani Volvo za izlete u prirodu

Klix.ba
Volvo Car Corporation je već 1997. godine otkrila potpuno novi automobilski segment, predstavljanjem modela V70 Cross Country. Sada, 15 godina kasnije, novi Volvo V40 Cross Country donosi unikatan spoj sposobnosti, čvrstoće i elegancije u Premium C segment.

„Novi V40 Cross Country izgrađen je na tradiciji započetoj 1997. godine modelom V70 Cross Country. Stvoren je za kupce koji žele svakodnevni osjećaj avanture“ - tvrdi Lex Kerssemakers, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnu strategiju pri Volvo Car korporaciji.

Sposoban na svim podlogama

Za razliku od XC modela koji se razmeću svojim mišićima, V40 Cross Country donosi elegantnu robusnost upakovanu u stilski usavršen oblik.

„Postoji jasna razlika između naših XC i Cross Country modela. Volvo XC modeli posjeduju istančan crossover karakter sa povišenom pozicijom sjedenja, dok su Cross Country modeli zapravo off-road izvedbe naših standardnih modela. Kada je u pitanju vozna dinamika, V40 Cross Country jasno cilja na sportske konkurente, te donosi atraktivan spoj sportskih mogućnosti i udobnosti“. - kaže Lex Kerssemakers.

Vozačka pozicija u V40 Cross Country je 40 mm viša od one u standardnom V40. Ova impresija sposobnosti naglašena je brojnim unikatnim Cross Country detaljima kao što su:

  • Točkovi poput onih u Volvu V70, sa felgama promjera do 19 inča.
  • Prednji dio sa tamnim kontrastnim branikom, sačastom maskom hladnjaka i uspravnim DRL svjetlima
  • Izvajani kontrastni pragovi
  • Kontrastni stražnji branik sa integrisanim difuzorom

Elegantan i uglađen premium crossover Iako je u pitanju premium petosjed, V40 Cross Country krase brojni off-road detalji, kao što su visokosjajna crna kučišta svjetala, crna kučišta retrovizora i krovni nosači.

„V40 Cross Country zadržava stilsko savršenstvo klasičnog V40 uz novu dozu robusnosti, zahvaljujući pomno odabranim detaljima. Krasi ga izražajan karakter, koji obećava mnogo zabave u vožnji“ - tvrdi Simon Lamarre, menadžer vanjskog dizajn za V40 Cross Country.

Svestranost za avanture

V40 Cross Country nudi kupcima željnim uzbuđenja, adekvatan nivo svestranosti za svakodnevnu avanturu.

Dvodijelni 40/60 naslon zadnjih sjedišta se lako sklapa. Prtljažni prostor se može opremiti praktičnom mrežicom. Mekana pregradna mreža se nudi kao opcija, a čelična je dio dodatne opreme. Automobil se može opremiti i dodatnim „podom“ u prtljažniku, koji stvara korisne mogućnosti za organizaciju prtljažnog prostora prema potrebama. Suvozačevo sjedište se može preklopiti, kako bi se dobio dodatni prostor, a tu su i prigodne kuke za vrećice. Dodatna oprema nudi i "Cargo Mat Organiser", zadužen za sigurno smještanje sitnica, kao i "Load Organiser" za razdvajanje prtljažnog prostora.

Pametni pretinci

Ispod odmorišta za ruku, nalazi se pretinac za CD-ove i ostale sitnice. Tu se nalazi i USB/iPod i AUX konektor, ovisno od odabranog audio sistema. Dva držača za čaše i 12V utičnica nalaze se ispred naslona za ruku. Pretinac ispred suvozača nudi prostor za dvije čaše ili konzerve, koje mogu biti hlađene.

Ostale prigodne funkcije su:

  • Nasloni za glavu podesivi po visini
  • Pretinac za sunčane naočale iznad vozačevih vrata
  • Držač za olovku u pretincu ispred suvozača
  • Integrisani držač za čaše u stražnjim sjedištima
  • Pretinac ispod instrument table, na prednjim sjedištima, na naslonima prednjih sjedišta i na vanjskim stranama stražnjih sjedišta.

Još jedan pametan detalj je specijalno dizajnirano kučište za strugalicu leda u panelima prednjih vrata.

Sedam različitih opcija svjetla

Unutrašnje osvjetljenje dizajnirano je da ponudi „teatralni“ osjećaj. LED lampe se koriste za osvjetljenje strateških mjesta. Vozač može uživati u prelazu sa crvenog na plavo svjetlo, u ovisnosti od temperature u enterijeru ili izabrati sedam različitih modova svjetla. Svjetla za čitanje mogu biti prigušena.

Sposoban pogon na sve točkove

V40 Cross Country nudi vrhunsku voznu dinamiku, zahvaljujući pogonu na sve točkove, dostupnim u kombinaciji sa T5 turbo benzincem. Moćni 2.5 litarski petocilindarski motor sa 254 KS i 400 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa automatskim mjenjačem nudi ubrzanje do 100 km/h za 6,1 sekundu, a u prosjeku troši 7,8 l/100 km.

T5 motor je na pojedinim tržištima dostupan i u 2.0 litarskoj izvedbi sa 213 KS i 300 Nm. U ponudi je i motor T4, 1.6 litarski GTDI motor sa 180 KS i 270 Nm, koji u prosjeku troši 5,5 l/100 km. Na pojedinim tržištima dostupan je i 2.0 litarski T4 petocilindraš sa 180 KS i 300 Nm.

T5 verzija uparena je sa šestostepenim automatskim mjenjačem, dok je T4 dostupan sa automatiziranim šestostepenim Powershift mjenjačem sa dvostrukim kvačilom ili šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Štedljivi dizelaši

Petocilindarski 2.0 litarski D4 turbodizelaš, optimiziran je za štedljivi užitak u vožnji. Razvija 177 KS i 400 Nm, te nudi ubrzanje do 100 km/h za 8,6 sekundi (8,3 sa automatskim mjenjačem), a zauzvrat troši tek 4,4 l/100 km (5,2 sa automatskim mjenjačem).

Tu je i 2.0 litarski D3 sa 150 KS i 350 Nm. Oba su dizelska motora dostupna u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim ili šestostepenim automatskim mjenjačem. Istinski štedljivac je D2 verzija - 1.6 litarski dizelaš sa 115 KS i 285 Nm, koji u prosjeku troši tek 3,8 l/100 km.

Sve motorne verzije posjeduju start&stop sistem, te sistem regeneracije kočione energije, bez obzira da li su upareni sa manuelnim ili automatskim mjenjačem.

Fokus na Evropi i Kini

Volvo očekuje godišnju prodaju od 17.000 primjeraka Volva V40 Cross Country. Oko 50 posto ukupne prodaje, predviđeno je za Evropu, a oko 30 posto za tržište Kine. V40 Cross Country će se od novembra 2012. godine početi proizvoditi u pogonu Ghent u Belgiji.