{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Ženevi predstavljena i karavanska Octavia

9.3.2013. u 14:09
0
9
U Ženevi predstavljena i karavanska Octavia
0
Kako je i najavljeno, Škoda je na sajmu automobila u Ženevi predstavila karavansku verziju nove generacije Octavije. Uz karavanski model,Škoda je ujedno predstavila i verziju s pogonom na sva četiri točka, Octavia Combi 4×4.
Škoda Octavia je daleko najprodavaniji model češkog proizvođača automobila. S trećom generacijom limuzine i karavana Škoda želi dodatno učvrstiti svoju međunarodnu poziciju. Tako je 2012. godine Škoda s 939.200 vozila isporučenih kupcima ostvarila novu rekordnu prodaju (porast od 6,8 posto u odnosu na 2011. godinu).

"Octavia je prava Škoda - srce marke“, kaže prof. dr. h.c. Winfried Vahland, predsjednik uprave marke Škoda. "Samo nekoliko sedmica nakon svjetske premijere nove Škode Octavije limuzine, u Ženevi ćemo predstaviti novu Škodu Octaviju Combi i Škodu Octaviju Combi 4×4. Treća generacija postavlja nova mjerila u klasi kompaktnih karavana u pogledu prostora, kvalitete, dizajna, tehnologije i omjera uloženog i dobivenog. Poput limuzine, i karavan čini velik iskorak te više no ikada predstavlja automobil s kvalitetama srednje klase po cijeni kompaktnih vozila. S novom Škodom Octavijom i našom širokom, modernom paletom imamo dobro polazište za dodatno jačanje naše tržišne pozicije i na tržištima na kojima vladaju teži uslovi“, kaže Vahland.

Za uspjeh Škode Octavije, a time i kompletne marke, karavan ima važnu ulogu. Njemu se može pripisati više od 1,3 miliona primjeraka od ukupno gotovo 3,8 miliona Octavia do danas prodanih širom svijeta.

Škoda Octavia Combi je nakon plasiranja na tržište 1998. godine posebno u Evropi postala najprodavaniji model. Tako je 23,7 posto svih prodaja marke u 2012. godini ostvarila Octavia Combi, a u zapadnoj Evropi čak 25,2 posto. U Njemačkoj, najvećem evropskom i nakon Kine po veličini drugom svjetskom tržištu marke Škoda, udio karavana u prodaji modela Octavia je 2012. godine iznosio više od 92 posto.

S 42.200 registracija Octavia Combi je prošle godine u Njemačkoj bila najprodavaniji automobil iz uvoza. U Švicarskoj je Octavia Combi s 9.446 isporučenih vozila 2012. godine bila broj jedan među karavanima.

Nova Octavia Combi nije samo znatno veća od svog prethodnika, ona postavlja i nova mjerila standarda u klasi po pitanju ponude prostora. U usporedbi s dosadašnjom Octavijom Combi kapacitet prtljažnika je porastao za pet litara na 610 litara. To je 20 litara više nego kod limuzine. Ako se preklopi zadnja klupa, utovarni volumen Octavije Combi raste na ponosnih 1.740 litara (do sada: 1.655 litara).

Tu su osim toga i brojni "Simply Clever" detalji kao što je dvostrana podna obloga u prtljažniku, koja je po prvi puta varijabilno podesiva. Potrošnja novih motora je za čak 17 posto smanjena u odnosu na prethodnu generaciju. Ponuda motora za Octaviju Combi obuhvaća četiri benzinska i četiri dizelska motora, među kojima je i jedna štedljiva GreenLine verzija s CO2-emisijama od samo 87 g/km. Za Octaviju Combi 4×4 u ponudi su tri agregata. U upotrebi je pogon na sva četiri kotača s dorađenim Haldex kvačilom pete generacije

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: