Noviteti
0

U grupaciji PSA razmatraju povratak u Sjevernu Ameriku

Klix.ba
Iz francuske automobilske grupacije PSA (Peugeot Citroën) stigla je informacija o razmatranju mogućnosti povratka na sjevernoameričko automobilsko tržište.

U razgovoru za njemačku publikaciju Automobilwoche, izvršni direktor grupacije PSA Peugeot Citroën Carlos Tavares izjavio je da u francuskom automobilskom konglomeratu, koji opet pozitivno posluje, intenzivno analiziraju mogućnost ponovnog plasmana svojih automobila na tržištima Sjeverne Amerike i Irana. Konačna odluka trebala bi biti donesena do 5. aprila.

Posljednji Citroëni koji su prodani u Sjevernoj Americi isporučeni su kupcima davne 1974. godine, a Peugeot se sa tržišta Sjedinjenih Država povukao 1991. godine. Tavares je priznao da bi povratak na tržište Sjedinjenih Država mogao biti riskantan, jer PSA u SAD-u nema ni proizvodne pogone, ni prodajno-servisnu mrežu. Izvoz automobila iz neke od postojećih tvornica grupacije PSA povećat će troškove logistike, što bi se moglo odraziti na konačnu cijenu automobila, čime bi Citroëni i Peugeoti bili manje konkurentni.

Kao luksuzni podbrend grupacije PSA, DS Automobiles trenutno je prisutan na tržištima u Kini i Evropi, a u planu je proširenje prodaje na globalnom nivou. „U započetom programu restruktuiranja apsolutno je prirodno i očekivano da i DS Automobiles bude prisutan u Sjedinjenim Državama“, kaže direktor brenda Yves Bonnefont.