Peta generacija modela
57

Toyota predstavila novi Prius: PHEV koji pokreće 220 konjskih snaga

D. B.
Novi Prius je niži, širi i kraći od prethodnika (od kojeg ima veće međuosovinsko rastojanje), a Evropljanima će se ovaj put nuditi samo u PHEV kombinaciji (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).

Jedan od pionira davno započete djelimične elektrifikacije došao je do svog petog izdanja, a na fotografijama se može vidjeti kako izgleda novi Prius koji je Toyota pripremila za kupce u Evropi.

U Toyoti su potvrdili da će se novi Prius, koji je 4,6 centimetara kraći od prethodnika, Evropljanima ovaj put nuditi samo u plug-in hibridnoj kombinaciji koja sa sobom donosi dvolitarski četverocilindarski motor koji uz asistenciju elektromotora razvija 220 konjskih snaga, što je znatno više od kombinovane snage (122 KS) s kojom je raspolagao Prius prethodne generacije.

Uz više snage stigla je i baterija s većim kapacitetom (13,6 umjesto dosadašnjih 8,8 kWh) koja je smještena ispod zadnjih sjedišta, a u Toyoti kažu da je s novom baterijom domet Priusa koji će pokretati samo elektromotor povećan za 50 posto, što sugeriše da bi bez trošenja benzina trebao prelaziti više od 90 kilometara. Prius za evropska tržišta bit će dostupan i s opcionim solarnim panelima na krovu, ali se još uvijek ne zna hoće li spomenuti paneli imati utjecaj na domet automobila.

Pet centimetara niži i 2,2 centimetra širi od prethodnika, ali s međuosovinskim rastojanjem koje je za pet centimetara veće u odnosu na prethodnika, Prius sa sobom donosi prozračnu i prostranu kabinu u kojoj se može vidjeti da su mnogi elementi "posuđeni“ iz novog crossover modela bZ4X, a podaci o početku prodaje, cijeni i performansama još uvijek nisu objavljeni.