SPREMAN ZA NAJTEŽE USLOVE
1

Toyota predstavila Land Cruiser za međunarodne organizacije i agencije

E. L.
Novi Land Cruiser iz Toyotine čuvene Serije 70 koji treba da se nosi s najtežim uslovima eksploatacije neće se prodavati fizičkim licima.

Toyota je u Ženevi predstavila novi/dotjerani Land Cruiser GDJ76 koji se neće prodavati fizičkim licima, ali će kao i s ranijim modelima iz Serije 70 biti među nužnim sredstvima za rad u raznim međunarodnim organizacijama i humanitarnim agencijama čiji se ispostave nalaze u mnogobrojnim zemljama svijeta koje se, pored ostalog, ne mogu pohvaliti ni razvijenom cestovnom infrastruktorom.

Za isporuku modela GDJ76 zadužen je Toyotin dugogodišnji distributer čije je sjedište na Gibraltaru, a i posljednje radno izdanje legendarnog terenca „oslobođeno“ je od mnogobrojnih elemenata koji su danas u standardnoj opremi modela za privatnu upotrebu (LED svjetla, digitalna instrumentna tabla, multimedija, aluminijske felge...), jer su za destinacije i posao koji tamo treba obaviti mnogo važniji sistem pogona preko obje osovine i izvanredna otpornost kutijaste šasije ispod koje su čelične felge s adekvatnim gumama za teren. Među detaljima koji idu u prilog pouzdanosti je i ručno zaključavanje prednje osovine.

Land Cruiser GDJ76 pokreće 2,8-litarski četverocilindarski turbodizelski motor (1GD-FTV) koji razvija 204 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za distribuciju snage na podlogu zadužen je 6-stepeni automatski mjenjač, a u Toyoti kažu da je potrošnja goriva i emisija izduvnih gasova do 30 posto niža u odnosu na raniju 6-cilindarsku verziju 1HZ. U zavisnosti od potreba u prostoru ispod prednjeg poklopca ima dovoljno mjesta za ugradnju dva akumulatora i većeg alternatora.

Prve isporuke planirane su u martu naredne godine, a već se zna da će Ujedinjeni narodi (UN) među prvim međunarodnim organizacijama koje će koristiti mnogo bijelih Land Cruisera GDJ76.