Noviteti
0

Toyota planira proizvesti hibridni Yaris

Sarajevo-x.com
"Toyota" planira uskoro predstaviti svoj najmanji hibrid u varijanti nove generacije Yarisa. Testiranje novog automobila je izvršeno u Evropi. Magazin "Autocar" donosi prve špijunske fotografije nadolazećeg Yarisa.

Japanski proizvođač namjerava nastaviti koristiti hibridnu tehnologiju na još nekim od svojih modela pored Toyote Prius. Trend je nedavno nastavljen sa modelom Auris.

Novi Yaris je blago osvježen ali je posudio dosta karakteristika karoserije trenutnog modela.

Hibridno vozilo koje Toyota namjerava plasirati na tržište će unijeti ovu tehnologiju u sektor vozila kojem pripadaju Ford Fiesta i VW Polo.

Teško je vjerovati da će novi Yaris moći primiti Priusov i Aurisov 1,8-litarski benzinski motor, ali na raspolaganju su još 1,33-litarski kao i 1,0-litarski motori.

Hibridi Yaris i Auris će predstavljati dvostruku odbranu od konkurencije na tržištu kao što je Honda, koja uskoro lansira benzinsko-električnu kombinaciju pogona u modelu Jazz.

Toyotina postrojenja u Sjevernoj Americi zahtijevaju da automobil za američko tržište bude veći, ali je ovaj zahtjev odbijen.

Novi Yaris bi se na japanskim sajmovima mogao pojaviti početkom sljedeće godine, dok će automobil za evropsko tržište biti predstavljen u proljeće 2011. godine na sajmu automobila u Ženevi. Prodaja Yarisa bi trebala početi u ljeto 2011, a hibrid bi se trebao pojaviti 2012. godine.

Za sajam automobila u Parizu, koji će se održati u oktobru ove godine, Toyota priprema predstavljanje rivala Vauxhall Merivi koji će biti baziran na novom Yarisu.