Noviteti
39

Teslina vozila od sada moguće "pozvati" i parkirati pritiskom na dugme

Klix.ba
Tesla Model S (Foto: EPA)
Tesla Model S (Foto: EPA)
Kompanija Tesla Motors izbacila je novi update autpilot softwarea svog Modela S pomoću kojeg vozači pritiskom na dugme automobilu mogu narediti napuštanje parkinga ili ponovno parkiranje.

Ako ste ljubitelji Jamesa Bonda, onda će vam se sigurno svidjeti update verzija 7.1 softwarea Modela S.

Naime, poput Agenta 007, i vozači Tesle ubuduće će svoja vozila moći kontrolirati uz pomoć daljinskog upravljača, barem što se tiče funkcije parkiranja.

Funkcija autopilota uvedena je kao standardna oprema kod Modela S još u oktobru 2014. godine, ali uz najnoviji update vozilo postaje još samostalnije.

U prijašnjim verzijama Teslinog autopilota vozač je morao ručno unositi koordinate za parkiranje, međutim uz ovaj update senzori koji se nalaze u retrovizorima i braniku samostalno prepoznaju detalje kao što su širina parkinga, nagib parking površine, te vrstu i oblik drugih vozila i predmeta koji se nalaze u blizini.

Pritom je brzina kretanja vozila tokom automatskog parkiranja ograničena na osam kilometara na sat, a ukoliko uoči neku opasnost vozač cijelu operaciju može prekinuti također pritiskom dugmeta.

Posebno zanimljivo je to što novi software ima i funkciju otvaranja garažnih vrata.

Naime, senzore vozila moguće je pomoću tzv. HomeLink konekcije spojiti sa senzorima za automatsko otvaranje koji posjeduju određena garažna vrata.

Drugim riječima, vozači jednostavno pokrenu autopilot Modela S, a vozilo od tog trenutka sav posao preuzima na sebe: samo otvara vrata, parkira se na predviđeno mjesto, zatim spušta vrata.

Suosnivač Tesle Elon Musk najavio je kako će do kraja 2015. Tesla izbaciti potpuno samostalne električne automobile kojima vozač uopće neće biti potreban.