Noviteti
18

Tesla predstavio dugo najavljivani Model X

Klix.ba
Američki proizvođač automobila Tesla javnosti je ispred sjedišta kompanije u Californiji priuštio prvi pogled na njihovo dugo najavljivano vozilo Model X.

Američka kompanija je još 2012. obznanila plan za proizvodnju "prvog luksuznog električnog SUV-a na svijetu", tako da je interes za ovo vozilo među ljubiteljima automobila bio veliki.

"Misija Tesle jeste da ubrza proces uvođenja električnih automobila koji nemaju štetan utjecaj na životnu okolinu. Model X će zasigurno doprinijeti popularizaciji tzv. eko vozila", rekao je tokom promocije generalni direktor kompanije Elon Musk.

Na promociji je istaknuto kako cijena startnog paketa za ovo vozilo iznosi 130.000 dolara, te kako će s punom baterijom moći voziti nešto više od 400 kilometara.

Model X ima mjesta za sedam osoba. Posjeduje dual-motor koji Modelu X omogućava postizanje brzine od 100 kilometara za samo 3,2 sekunde, što mnogi smatraju veoma brzim za bilo koji automobil, a posebno za jedan SUV. Poređenja radi, to je za 0,1 sekundu brže od Ferrari Spidera, Lamborghini Gallarda ili McLarena MP4.

Posebna zanimljivost vezana za Model X jesu vrata na zadnjem dijelu vozila. Tesla ih naziva "sokoljim vratima" jer navodno podsjećaju na krila ptice.

Pretpostavlja se da Model X neće dugo nositi titulu "jedinog električnog SUV-a na svijetu". Naime, Bentley je obećao u skorije vrijeme predstaviti Bentyagu, hibridnu verziju svog ultraluksuznog SUV-a. Rolls-Royce i Lamborghini navodno su najavili slične planove.