Novi robusni SUV
71

Strela je ruski odgovor na američki Hummer

D. B.
Dok Amerika čeka prve produkcijske primjerke oživljenog Hummera pod GMC brendom, rusija je dobila novi robusni SUV koji izgleda kao mješavina Hummera H1, H2 i drugih više "civilnih" terenaca.

"Ruski Hummer" je nazvan Strela, a dizajniran je za agencije zadužene za provođenje zakona, kao i za domaće civilno tržište.

Zasad nema mnogo zaničnih detalja, SUV je dug 5.090 i širok 2.350 mm, dok njegova masa iznosi oko 3.500 kg. Nosivost je 900 kg te može prevoziti pet osoba smještenih na zasebnim sjedištima.

Za razliku od novog GMC Hummera koji će se oslanjati samo na električnu energiju, Strelu pokreće 2,8-litarski Cummins dizelski motor koji razvija 157 KS, a uparen je sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Snaga se prenosi na sva četiri točka, dok maksimalna brzina iznosi 120 km/h.

Magazin Motor1 piše da se na fotografijama nalazi prototip koji još uvijek nije testiran u realnim uvjetima. Eksperimentalni status SUV-a može objasniti kvalitet izrade, koji se ne čini posebno visokim.

Produkcijska verzija bi mogla biti znatno drugačija jer bi kao baza mogla poslužiti Gazelle Next serija kombija i kamiona koje proizvodi GAZ. Ako se to dogodi, motor, mjenjač, ovjes i značajan dio unutrašnjosti bi mogao biti posuđen od postojećeg vozila.

Prototip ima stražnji dio krova koji se može ukloniti, a njegovi kreatori razmišljaju o cijeloj porodici sličnih vozila uključujući SUV s fiksnim krovom, verziju sa sedam sjedišta i kamionete s različitim kabinama.