Dio plana elektrifikacije
18

Stigao je električni Maserati GranCabrio Folgore: 830 KS za 290 km/h

E. L.
Novi Maseratijev model GranCabrio Folgore prvi je luksuzni električni automobil sa sklopivim krovom, a pokreću ga tri elektromotora.

Zamišljen da (i) pod otvorenim nebom pruži mnogo udobnosti i užitka za četiri osobe, GranCabrio Folgore predstavlja naredni korak Maseratija na ranije zacrtanom putu prema potpunoj elektrifikaciji koji je prošle godine započeo s Coupé modelom GranTurismo Folgore i SUV modelom Grecale Folgore, a nastavit će s dvosjedom MC20.

Treći elektropokretan Maseratijev model dijeli 800-voltni sistem i pogonske elemente sa spomenutim GranTurismom, uz koji je još uvijek u opciji i trolitarski V6 biturbo motor s dva nivoa snage, što znači da i GranCabrio Folgore pokreću tri elektromotora koji proizvode više od 1.200 KS. Kombinovana snaga ipak je reducirana, pa vozač(ica) može računati na 762 KS (830 KS s funkcijom "boost“) i 1.350 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi i 290 km/h.

Elektromotori standardno pokreću obje osovine, ali je u opciji i mogućnost da se sav potencijal prenosi samo na zadnju osovinu, što bi u kontrolisanim uslovima moglo osigurati mnogo zabave, a tu je i mogućnost distribucije obrtnog momenta samo na jedan od zadnjih točkova, što podsjeća na rad elektronski kontrolisanog diferencijala

Sistem za kontrolu prijanjanja nudi tri nivoa, a za "ćud" automobila zadužena su četiri radna programa (Max Range, GT, Sport i Corsa). Jasno je da će zgodni četverosjed pokazati sav potencijal u radnom programu Corsa (trka) i uz zvučnu kulisu iz zvučnika koja imitira zvuk Maseratijevih V8 motora, kao što je jasno da će s jednim punjenjem baterija preći najviše kilometara u programu Max Range u kojem najveća brzina iznosi 130 km/h.

Prema WLTP standardima, kapacitet baterija (92,5 kWh) koje su u obliku slova T smještene u podnici dovoljan je da Cabrio (čija masa iznosi 2.340 kilograma i raspoređena je po osovinama u omjeru 50:50) s jednim punjenjem može preći do 445 kilometara. Uz mogućnost punjenja na brzim 270-kilovatnim punjačima, za napunjenost baterija od 20 do 80 posto potrebno je 18 minuta.

Prvi primjerci na cestama se očekuju krajem ove ili početkom naredne godine, a GranCabrio Folgore će koštati oko 190.000 eura.

Vezani članci